Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako biljna vlakna pomažu da smršamo

Vreme praznika je prošlo. Tako da, vreme je i da prestanemo sa prazničnom trpezom. U suprotnom, leto ćemo dočekati sa viškom kilograma. Nakon što ovo shvatimo, svi mi počnemo da istražujemo brze ali efikasne dijete za mršavljenje. Ali, da li one stvarno postoje? Nutricionisti tvrde da postoje! Jedna od najzastupljenijih dijeta ove godine je definitivno ona prožeta biljnim vlaknima. Sigurno ste već čuli od raznih ljudi, bili to nutricionisti, lekari ili pak možda i personalni treneri, da morate da jedete što više biljnih vlakana ukoliko želite da dovedete svoju liniju u red. Pa, u pravu su! Ali ne samo to, osim što nam pomažu da smršamo, biljna vlakna su poznata po tome što pozitivno utiču na naše zdravlje i produžavaju nam život. Ukoliko ste zainterovani da saznate više o tome kako biljna vlakna rade sve ovo, nastavite da čitate.

Šta Su Zapravo Biljna Vlakna?

Pre nego što započnemo priču o tome kako biljna vlakna pomažu da smršamo i počnemo da tražimo različite recepte za mršavljenje na sajtovima kao što su mrsavljenje.co, hajde da prvo objasnimo šta su to zapravo biljna vlakna. Naime, biljna vlakna su itekako korisne supstance za naše telo, i time zdravlje. Mogu se naći u raznovrsnom voću i povrću, različitim varivima, integralnom brašnu, kao i u ovsenim žitaricama. Važno je i napomenuti da u mlečnim proizvodima kao i u proizvodima životinjskog porekla nema nikakvih vlakana, jer to ljude često zbunjuje.

Ako želimo da budemo jos precizniji, biljnim vlaknima se smatra samo jedan deo, to jest, samo jedna supstanca koja se nalazi isključivo u spoljašnjim slojevima ili u jezgru malopre pomenutih biljaka. Ta supstanca pomaže kod stomačnih problema i varenja, i smanjuje nivoe lošeg holesterola. Međutim, pored svega ovoga, biljna vlakna takođe smanjuju apetit, regulišu telesnu težinu i služe kao preventiva gojaznosti.

Svakodnevno unošenje biljnih vlakana u organizam je ključ našeg zdravlja.

Na Šta Delimo Biljna Vlakna?

Naša ishrana se uglavnom zasniva na unošenju različitih vrsta masti, proteina, ugljenih hidrata i naravno, vlakana. Ali šta to vlakna čini posebnim u našoj ishrani i omogućava našem telu da smrša? Pa, to je činjenica da se vlakna, nakon konzimiranja, ne vare, ne apsorbuju i ne razgrađuju u našem telu. Jednostavno, vlakna samo prolaze kroz naš želudac i creva, ne vare se, već podstiču varenje drugih nutrijenata koje smo konzumirali. Kako će biljna vlakna uticati na naš organizam zavisi od toga u koju grupu spadaju – nerastvorljiva ili rastvorljiva biljna vlakna.

  1. Nerastvorljiva Biljna Vlakna – Nalaze se u kori biljaka. Kao što naziv i kaže, nerastvorljiva biljna vlakna se nikada ne rastvaraju u vodi, što im dalje omogućava da brzo ‘prolete’ kroz telo. Zbog toga se za njih kaze da ‘čiste’ creva i da time održavaju zdravlje našeg digestivnog sistema. Tipični predstavnci ove grupe su: povrće, orašasti plodovi, integralno pšenično brašno i mekinje.

  2. Rastvorljiva Biljna Vlakna – Nalaze se u jezgru biljaka. I ponovo, kako i ime nalaže, rastvorljiva biljna vlakna se rastvaraju u vodi. Takodje, ova vrsta vlakana ubrzava metabolizam i izbacuje otrove iz organizma. Predstavnici ove grupe su jabuke, šargarepa, pasulj, grašak, i tako dalje.

Kao sto vidite, istina je da postoji razlika između ove dve vrste vlakana iz razloga što se oni različito ponašaju u organizmu. Medjutim, to ne treba da vas brine, pogotovo ukoliko jedete raznovrsnu hranu. Raznovrsna hrana, kao i hrana koja sadrzi najvise biljnih vlakana (pasulj, sočivo, šargarepa, paradajz, cvekla brokoli, patlidžan, masline, jabuke, banane, maline…) ne samo da ce vam pomoci da smršate već će vam i produžiti život. 

Jabuka sadrzi obe vrste vlakana. Nerastvoriljiva su u kori, dok su rastvorljiva u jezgru.

Kako Nam Biljna Vlakna Mogu Pomoći da Smršamo

I napokon dolazimo do teme koja vas je najverovatnije najviše i zanimala. A to je, kako nam to sva ta malopre pomenuta biljna vlakna mogu pomoći da smrsamo? Pa, odgovor je sledeći – hrana koja je bogata biljnim vlaknima čini da organizam bude sit duži vremenski period, i isto tako je prirodno niskokalorična. Računica je jasna – kad hoćete da smršate, potrebno je da trošite više kalorija nego što ih unosite. Međutim, da bi bili siti, potrebno je da unosite određenu količinu hrane, zar ne? Zbog toga su rastvorljiva biljna vlakna jako bitna – iako su ta vlakna zapravo po sastavu ugljeni hidrati, oni se ne vare u našem organizmu kao na primer šećeri ili masti, već samo stvaraju osećaj sitosti dok nek prodju kroz sve organe. Zbog toga je ova ‘dijeta’, jedna od najboljih dijeta za izgled i zdravlje.

Ukoliko je Vaša ishrana bazirana na biljnim vlaknima, smršaćete bez problema.

Koliko Biljnih Vlakana Nam Je Potrebno u Toku Dana?

Koliko biljnih vlakana treba uneti u telo zavisi od čoveka. To jest, zavisi od dosadasnje ishrane, zdravstvenog stanja i ciljnih rezultata. Medjutim, moze se reći da je preporučena doza otprilike 25 grama za žene, i 30 grama za muskarce, na dnevnom nivou. Mnogi ljudi misle da sa vlaknima čovek ne može preterati – ipak je to zdrava hrana. To je samo donekle ta

no. Zašto? Zato što čak i ta zdrava hrana, ukoliko se preterano unosi u organizam, moze imati svoje nuspojave. Najčešće nuspojave biljnih vlakana su gasovi i grčevi. Do njih dolazi ukoliko se naglo krene sa ovim tipom ishrane. Zato, da bi ste sprečili ovo, polako uvedite biljna vlakna u organizam, ukoliko već niste. Dokle god se držite granica normale, ne bi trebalo da imate nikakvih problema.

Nekoliko Kombinacija Zdravih Namirnica

Hajde sada da vidimo kako sve to izgleda u praksi. Sastavićemo par zdravih kombinacija hrane, koje mozete jesti u bilo koje doba dana, kao i njihov sadržaj vlakana. Da krenemo od svima omiljenog doručka – ovsene pahuljice. Ako pomešate šolju ovsenih pahuljica sa šoljom maline i badema, dobićete kompletan obrok sadrži čak 23 grama vlakana. Ako ste ljubitelj salate, možete probati kinoa salatu sa nekim povrćem – ona u sebi ima otprilike 10 grama vlakana. Što se tiče užine, probajte da grickate celer sa humusom, ili jabuku sa puterom od badema, što bi bila količina od oko 8 grama vlakana. Možda ovo nije vaš tipičan ‘meni’, no, ako želite da smršate i pritom se okrenete zdravom životu, probajte neke od ovih zdravih ali i neobičnih užina. Jedna stvar je sigurna – neće vam škoditi.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *