Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Doručak je obavezan!

Obilan doručak će vam pomoći da smršate, a sad imamo i naučni dokaz za to.

b0

Nova studija rađena u Izaelu pokazala je da nije sve jedno kad unosite svoj najobilniji obrok. Naravno ako unesete obilan doručak, onda je večera skromna. Ovakav način ishrane prati vaš prirodni ritam metabolizma i gubljenje na težini je zdarvije i dugotrajnije.

b3U ovom istraživanju učestvovale su 93 gojazne žene koje su podeljenje u dve grupe. Svaka grupa je unosila 1400 kcal dnevno tri meseca. Jedna grupa je imala obilan doručak od 700kcal, ručak od 500kcal i večeru od 200kcal, dok je druga grupa ima siromašan doručak od svega 200kcal, ručak od 500kcal i bogato večerala sa 700kcal u obroku.

Na kraju trećeg meseca žene iz grupe obilnog doručka izgubile su u proseku oko b28kg i 6cm u obimima, dok je grupa obilne večere izgubila duplo manje – 4kg u telesnoj težini i 3,5cm u obimima. Dodatni benefit grupe koja je doručkovala obilnije bila je i bolja kontrola šećera odnosno insulina u krvi, zatim bolji rezultati masti u krvi i manja glad.

b1Iako je već odavno bilo jasno da je doručak glavni obrok dana, sad imamo i naučni dokaz. prema tome, sledeći put kad rpskočite doručak, razmislite o tome da li je to pravi način za kontrolu telesne težine.

Za najbolje rezultate predlažemo zdrav obilan doručak koji se sastoji iz integralnih žitarica (najbolje ovsenih i drugih pahuljica), izvora belančevina (mleko, jogurt, jaja) i šećera (voće ili voćno sok). Kao najbolji doručak pokazale su se domaće musli koje možete sami napraviti kod kuće a mešavina su ovsenih, raženih i ječmenih pahuljica, sa dodatkom ceskanih badema i sušenih (ili svežih) brusnica, borovnica ili grožđica. Ovakve musle prelijte jogurtom ili mlekom.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

3 odgovora na “Doručak je obavezan!”

  1. Poštovana,
    kako da dođem kod vas i zakažem pregled? Ako se ne veram vi sarađujete sa world class, pa mogu i tamo da se raspitam?
    Pozdrav!

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *