Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Dijeta po metaboličkom tipu

Kako se osećate nakon obroka? Trebalo bi da se osećate odlično, da ste puni energije i spremni za akciju. Ipak, nekad (ili često) se ne osećamo baš tako sjajno nakon obroka.

mttip

Ukoliko ste upravo pojeli hranu koja ne odgovara vašem metaboličkom tipu onda ste:

  • gladni iako vam je stomak pun
  • imate potrebu za nečim slatkim
  • nemate energije, umorni ste i usporeni
  • nervozni ste, razdražljivi ili neraspoloženi

 

Metabolički tip nije nova kategorija. U svetu se već puno priča na ovu temu. Osnova ishrane po w0metaboičkom tipu je da je je svaki organizam drugačiji ali se grubo mogu podeliti u tri grupe po grupi namirnica koje mu više odgovaraju. Ako organizam „pretrpavate“ namirnica koje ne odgovaraju vašem metaboličkom tipu osećaćate se loše posle obroka iako ste uneli dovoljno kalorija. Samo razmislite šta bi se dogodilo da u vaš auto benzinac sipate dizel gorivo… e tako je i sa našim telom.

Tri metabolička tipa su:

  1. Ugljeni hidratni tip
  2. Proteinski tip
  3. Mešoviti tip

k3Ugljeno hidratni tip jednostavno ne može bez šećera. Osobe koje pripadaju ovom tipu e mogu bez hleba, testenine, a obično nemaju ništa ni protiv voća i povrća. Zbog povećane koncetrancije insulina skloni su gojenju i zato je ključ mršavljenja kod ovih osoba kontrola insulina unosom kvalitetnih ugljenih hidrata i povećanjem količine unosa proteina.

Proteinski tip, sa druge strane, ne može bez mesa. Za njih obrok nije završen ako se ne omrsi i zato često imaju problem sa holesterolom iako su retko ekstremno gojazni. Ove osobe odlično reaguju na dijete bez ugljenih hidrata, sa puno proteina i dobrih masti, ali im treba povećati i unos povrća i voća kako bi malo c2„pročistili“ jetru i krvne sudove.

Mešoviti tip se retko oseća loše posle obroka. Uglavnom jedu sve, hleba, mesa, čipsa… Iako u principu imaju odličan metabolizam, nakon 30-40-e godine, kad opadne fizička aktivnost, počnu da dobijaju na težini. Srećom ove osobe dobro reaguju na promenu plana ishrane jer je često samo potrebno korigovati veličinu porcije prema dnevnim aktivnostima.

Otkrijte koji ste vi metabolički tip i dobićete predlog plana ishrane na mail potpuno besplatno!

https://dijetezamrsavljenje.info/metabolicki-tip-test/

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Jedan odgovor na “Dijeta po metaboličkom tipu”

  1. Postovana Dr Maric

    ja sam najverovatnije ugljeno-hidratni tip, volim hleb, testeninu i slatkise, trenutno sam izbacila veceru sa ugljenim hidratima i pocela sam da mrsavim, ali to mi ide previse sporo, 2kg za mesec dana. Kako da ubrzam sagorevanje masnoce na stomaku? Pomozite mi u tome. Unapred od srca hvala!

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *