Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Šta stvarno podiže imunitet

“Kako da podignem imunitet” je najčešće pitanje koje se postavlja jednom lekaru zimi. I kako nije u pitanju nikakva velika nauka, već samo unos određenih kvalitetnih namirnica, sledi spisak istih. Prijatno i zdravo!

Naravno logično je da svi žele da izbegnu prehlade, a čini se da nam zimi nema spasa. I tako svake godine je nešto drugo “u modi” za poboljšanje imuniteta. Stvar uopšte nije komplikovana. Najviše što možete da uradite za svoj imunitet jeste da jedete ispravno. O snu i ne nerviranju, drugi put….

E pa evo spiska pravih imuno-boostera, namirnica koje će vam zaista pomoći da se zimi dobro osećate. Takođe, čak i ako vas nešto “napadne” opet će te se lakše oporaviti ako jedete namirnice bogate sledećih nutrijentima: vitamin C, kalcijumom, magnezijumom, omega 3 masnim kiselinama i vitaminom A.

Odlična je vest je da vam za poboljšanje imuniteta ne treba nikakva tableta – samo treba da svaki dan unesete po jednu namirnicu iz grupe nutrijenta i da ne brigate.

Vitamin C – kao jedan od najvažnijih (i najpoznatijih antioksidanasa) vitamin C svi unosimo na ovaj ili onaj način. Kako bi izbegli tablete (koje su teške na želudac) dovoljno je samo da tokom dana unesete bar jednu od ovih namirnica: paprika, kupus, grejpfrut, limun, narandžu, ananas, spanać, paradajz (svež ili sok), kivi.

Što se tiče vitamina A, njega već manje prepoznajemo kao antioksidans, a vise kao beta karoten koji će nam dati lepši ten. Vitamin A je jednako važan i zimi a možete ga lako uneti konzumacijom grejpfruta, ,spanaća, paradajza, ljutih papričica ili suvih kajsija.

Kalcijum je naravno dobar za kosti, a zimi je posebno važan jer se manje sunčamo pa ima i manje vitamina D koji je neophodan za njegovu apsorpciju. Zato zimi uzimajte obavezno susam, soju, mleko jogurt i kiselo mleko, spanać.

Magnezijum je takođe važan za imunitet, a dobra stvar je da često ide „u paketu“  sa cinkom, takođe važnim mikronutrijentom kad je imunitet u pitanju. Njih ćete naći u bademima, indijskom orahu, pasulju, kikirikiju, sočivu, leblebijama.

Omega 3 masne kiseline su čuveno slabo zastupljene u ishrani modernog čoveka. Ubacite morsku sibu u vaš nedeljni jedlovnik bar dva puta nedeljno. Druga opcija je da grickate orahe ili sameljete laneno seme ubacite u svoje jutarnje muzle.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *