Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Psihologija (ne)mršavljenja

Da li je vaga ili ogledalo pravo merilo potrebe za dijetom? Možda komentari drugih, jer sami smo retko realni u vezi svog izgleda i težine? A ako sebe poredimo sa drugima?

d

Realno male su šanse da ćete bilo kojom od gore navedenih metoda dobiti prave informacije o vašoj težini, pa time i odgovor da li treba da budete na dijeti.

d1Činjenica je da većina nas misli da treba da budemo na dijeti, a to mišljenje zasnivamo na onome što vidimo u ogledalu. Ne sviđa nam se neki deo tela jer „visi“ ili je prevelik i donosimo zaključak da je potrebno da smršamo (u tom delu). Da bi zaključili da je nešto preveliko poredimo sliku u ogledalu sa nečim što smo videli ranije tj sa tuđom guzom, nogama ili stomakom. Tako zaključujemo kako smo „nedopustivo“ veći d2od osobe sa kojom se poredimo te kako moramo pod hitno da smanjimo baš taj deo tela. Ono što će se zapravo desiti jeste da ovakav zaključak vrlo često dovodi do frustracije, odnosno do sukoba naših želja i mogućnosti.

Prvo, retko osim odluke imamo snagu volje da zadat plan realizujemo. Počnemo sa dijetom koja nam je božemoj neophodna i onda posle par dana polako posustajemo iz jednog jednostavnog razloga – gladni smo. Ovaj nagon za opstankom koji nas sprečava da gladujemo duže vremena. Ovo uz čist hedonizam – „ljubav“ prema hrani, većinu nas sprečava da ostvarimo svoju zamisao o smanjenu sebe.

d3Drugo, čak i ako uspemo da smršamo u kilogramima, retko će se smanjiti baš taj deo koji nam smeta. Genetski i polno smo predodređeni da imamo određeni oblik tela koji često podrazumeva veću guzu kod žena i veći stomak kod muškaraca i ako i krenemo da mršavimo ( a da pri tom ne vežbamo) smanjujemo se tamo gde smo inače najtanji (u rukama i/ili nogama i/ili obrazima).

Konačni rezultat pokušaja da ostvarimo sopstvenu želju da smršamo jeste da želja ne postaje stvarnost već žulj koji ne retko lečimo novim porcijama hrane za utehu koja nam zapravo još pogoršava situaciju, efikasno povećavajući te velike delove. Tako ulazimo u začarani krug želje bez volje i rezultata bosuprotnim željenim…

Rešenje je razgovor sa stručnjakom/stručnjacima koji će vam dati pravu informaciju o potrebi za dijetama i o tome kako da plan sprovedete u delo a da pri tom ne upadnete u circulus vitiosus

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *