Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Saveti od kojih ne mršavite (već se gojite)

Od silnih saveta što na netu, što u stvarnom životu, teško se probere šta je stvarno, a šta mit (ili reklama). Šta više, od nekih saveta ćete se zapravo ugojiti…

d

Put do pakla je ponekad zaista popločan dobrim namerama.. a nekad samo marketišnkim trikovima.

Evo koje savete ne treba da slušate po pitanju mršavljenja.

l0Zaslađivači će vam pomoći da smršate. Neće! Zaslađivači su nezdravi i treba ih izbegavati. Zatim, to što nešto ima sličan ukus slatkom nikako ne znači da će vam zadovoljiti potrebu za slatkišima. Šta više. Posle ovih light proizvoda vrlo često želite još nečeg sličnog tj slatkog…

Jedite nemasnu hranu – ne, nikako. Ako želite da mršavite zapravo treba da jedete masnu hranu, ali ne bilo koju. Bar dva oroka u danu treba da sadrže dobre masti koje podstiču metabolizam (i imunitet). Izbegavajte margarin i prženu hranu, ali se slobodno poslužite lašnicima, maslinama, pa čak i puterom od kikirikija (ukoliko to ukupne kalorije dozvoljavaju).

Ne jedite – ekstremne, nulte dijete nikako nisu pravi način da smršate jer su iscrpljujuće i ne menjaju d0suštinu stvari. Pravilna ishrana, zasnovana na zdravom unosu minerala, vitamina i fizičkoj aktivnosti, jedini je pravi način da smršate.

Jedite malo – da biste smršali na duže staze ne smete da budete previše gladni. Glad iscrpljuje i neće vas dovesti nigde. Morate biti siti, ali naravno ne uvek i naročito ne jesti previše uveče. Ali morate jesti PUNO povrća i proteina kako biste uneli dovoljnu količinu proteina i minerala. Ovakve dijete mogu postati plan ishrane tj vaša nova rutina u ishrani.

Vežbajte trbušnjake za ravan stomak – zar ne bi bilo sjajno kad bi stomak smanjili, zaravnali kad bi uradili 100 trbušnjaka dnevno. Ipak, nema lokalnog gubljenja sala! Salo će silaziti kako mu je genetski rpedodređeno i malim delom kako mi vežbom oblikujemo telo. Ali trbušnjaci svkako neće puno značiti u ovoj jednačini. Trbušnjaci su ODLIČNI jer nas drže ispravnim u pravom položaju tela, ali (nažalost) uzak struk ćete postići pravilnom ishranom.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

3 odgovora na “Saveti od kojih ne mršavite (već se gojite)”

  1. U kalorijama ne znači puno, ali recimo da je bolje zameniti beli, žutim trščanim šećerom. Lako je kontrolisati unos šećera kad sami šećerite. Zato više znači izbaciti slatkiše iz ishrane tj ograničiti unos namirnica sa šećerom i belim brašnom (keks, torte, kolači…).

  2. htela sam pitati ja sam pokusavala razne dijete ali nikad nisam uspela u tome ja neznam vise sta cu da radim nemogu vise od sedam godina da skinem kilazu Imam 82 Kila a visinu 165

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *