Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Imuni na zimu, hranite se zdravo

Nagle promene vremena, blaga zima, stres, praznična ishrana… Sve što nam se dešava ovih dana loše je za naš imunitet. Ipak, možemo da uradimo jednu veliku stvar – da se zdravo hranimo. Slede neke zanimljive i zdrave namirnice koje poboljšavaju imunitet…

w0

Izgleda da dolazi prava zima što znači manje sunca, vše hladnoće i vlage. Vreme je da, ako do sada već niste, spremite svoj imunitet za napad virusa i drugih štetočina.

w1Počećemo sa neobičom preporukom za povećanje imuniteta – pečurkama. Pečurke su veoma bogate selenom a on je sad već znamo, odličan „booster“ imuniteta jer ulazi u sastav antioksidantnih enzima. Istraživanja su pokazala da osobe sa niskim koncetracijama selena imaju teže oblike gripe. Pored toga u pečurkama možete naći vitamine iz B grupe koji su takođe odlični za imunitet. Pored toga same pečurke su pokazale antivirusna i antibakterijska svojstva.

Tamno bobičasto voće kao što su borovnice, dud, kupine i akai bobice imaju w11neverovatan spektar antioksidanasa. Jedan od njih su antocijanidi koje smo ranije spominjali koji imaju neverovatno sposobnosti borbe protiv starenja i bolesti. Možete ih jesti same sveže, ali možete ih i ubaci blender i napraviti sok.

Bar u kupusu možete da uživate zimi kao ni u jednom drugom povrću. Kiseo kupus donosi nam glutation i C vitamin. Obzirom da ima sve oko 10kcal na 100g, a bogat je vlaknima ići na ruku ako ste se i malo „ogrešili“ o dijetu ovih dana.

w2Bedeme nema ko ne jede, ali eto ako ste zaboravili na ovo koštunjavo voće, da vas podsetimo. Bademi su ne samo odličan izvor dobih masti već i vitamina E koji je jedini koji sprečava oštećenje masti usled dejstva slobodnih radikala. Ograničite količinu badema na 40g dnevno i zbog kalorija i zbog cijanida koje ova voćka sadrži.

Pored narandže i limuna koje svi koristimo ne zaboravite da ponekad iscedite i po koji grejpfrut. Crveni ili žuti grejfrut odličan su dodatak doručku, nose minimalno kalorija a maksimalno vitamina C. Pored toga u w3njemu ima i nekih neimenovanih, neidentifikovanih supstanci koje samo po sebi imaju antivirusno dejstvo.

I konačno beli luk. Ne podcenjujte moć ovog prirodnog antibiotika. Kako niko više ne preporučuje široku upotrebu antibiotika vreme je da se sami pobrinete za sebe. Beli luk možete staviti u manje više svaki ručak, a možete ga jesti i u salatama.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *