Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ubrzajte metabolizam

Dobar kick off za ovu godinu biće ubrzanje metabolizma.. treba sagoreti sve te torte, ruske salate i kolačiće…

m

Ako već nismo imali sreće da budemo u grupi „prirodno nadarenih“ osoba sa brzim metabolizmom, onda nam nema druge nego da ga ubrzamo sami. I nemojte se obeshrabriti – zaista postoji način da i vi budete jedni od onih koji ne mogu da se ugoje (ili bar ne tako lako).

Bolji metabolizam imaćete ako redovno:

  1. fizički vežbate
  2. jedete
  3. pijete čaj ili kafu

m2Vežbanje jeste najbolji način da ubrzate metabolizam, a da ne spominjeno ostale benefite vežbanja kao što su „produvavanje“ krvnih sudova i pluća, podizanje raspoloženja, druženje i jednostavno rađenje nešto za sebe. Vežbanje najtrajnije ubrzava metabolizam jer kako vežbate “učite” organizam da troši, a redovno vežbanje donosi i povećanje bazalnog metabolizma preko povećanja mišićne mase.m3

Redovni obroci su jako važni ako želite da održate metabolizma na nivou. Svako preskakanje obroka daje organizmu signal da nema dovoljno energije i on prelaze u neku vrst safe mode  tj štednje i metabolizam se usporava. Ipak, ovaj mehanizam je mnogo aktivniji ujutru nego uvče, 1976 genehmigten Wahler das Glucksspiel und die Stadt eroffnete 1978 ihr erstes Casino mit dem Resorts International. pa je mnogo važnije da imate obilan doručak, nego večeru. Tako da doručak treba da bude obilan, sa dosta složenih ugljenih hidrata i belančevina (msuli sa jogurtom) a večera siromašna ali m1psotojeća (salata sa tunjevinom npr.)

Čaj i kafa sadrže tein tj kofein koji su jedini dokazani „sagorevači masti“. Iako naravno neće dovesti do direktnog sagorevanja telesnih masti mogu da doprinesu mršavljenju baš ubrzanjem metabolizma. Previše kafe i čaja vam neće priajti tako  da se ne mojte osloniti previše na ovaj metod, a naročito ako već imate povišen krvni pritisak ili bolesti srca i krvnih sudova.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *