Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Dijeta – šta je stvarno važno

Različiti su trendovi u mršavljenju. Sve vrste dijeta koje danas možete da pročitate na internetu ili u časopisima zagovaraju unošenje vrlo određenih namirnica. Iza unosa tih namirnica onda stoji čitava „nauka „ koja opravdava ovakav stav. Stvari su mnogo jednostavnije.

go

Šta je stvarno važno kad birate namirnice? Šta je ono što će vam zaista pomoći da smršate? Na šta morate da obratite pažnju da birate namirnice?

 

g2Glikemijski indeks – ako do sad niste čuli za ovaj pojam sad je vreme da se upoznate. Naime, glikemijski indeks predstavlja meru porasta šećera u krvi koju izaziva određena namirnica. Namirnice sa dosta prostih šećera (hleb, peciva, slatkiši)  dovode do brzog porasta šećera u krvi. Ovo za posledicu ima i skok vrednosti insulina koji tu veliku količinu šećera, nakon popunjavanja rezervi šećera, skanja u salo. Posledica toga je ne samo povećanje masnih naslaga već i pad nivoa šećera u krvi. Zato posle ove reakcije insulina tj ubrzo nakon konzumacije peciva/slatkiša mi osećamo glad.

Sa druge strane namirnice koje sadrže više vlakana i kompleksih šećera se sporije razgrađuju i nivo šećera u krvi nema taj skok, pa nema ni skoka insulina pa ni (toliko) gomilanja masnih naslaga. Ovakve namirnice su pre svega sve vrste povrća, većina voća i naravno mlečni proizvodi, meso, riba i jaja.

Meso riba i jaja imaju dodatni benefit u tome što su bogati belančevinama koje se najsporije razgrađuju, nema značajnogg3 povišenja šećera u krvi, a aminokiseline koje se dobijaju razgradnjom belančevina gradivne su materije koje su nam potrebne za metabolički najaktivnije tkivo – mišiće.

Zato je važno da kad biramo namirnice koje ćemo uneti a dok želimo da mršavimo, gledamo pre svega njihov efekat na nivo šećera u krvi (glikemijski indeks). U tom smislu najbolje je da nam obroci budu bogati povrćem svih vrsta, a zatim namirnicama bogatim belančevinama kao što su jaja, nemasna riba i meso, kao i niskomasni mlečni prozvodi. Ukoliko vam 3 od 5 obroka na dan budu ovog tipa, sigurno ćete napraviti značajan pomak ka mršavljenju.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *