Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ipak DA

Naučili smo da kad smo na dijeti izbegavani sve što volimo. Ipak neku primamljivo hranu na lošem glasu ne samo da smemo da unosimo tokom dijete, već je i preporučljivo. Sledi ukusna hrana dozvoljena i u dijetama…

w0

d11. jaja – mnogi lekari će vam savetovati da ne jedete više od jednog jaja dnevno, šta više ako imate porodičnu istoriju povišenog holestrola, ni više od jednog jaja nedeljno. Ipak, ni jedna studija nije pokazala da su jaja i pored tolikog holesterola u žumancima zaista kriva za povišenje holesterola u krvi. Preporučujemo do 3 žumanca na dan a belanaca koliko vam srce ište. U svakom slučaju jaja su odlična za dijetu jer su puna proteina koji se dobro iskorištava u organizmu, dugo se vare što znači da ste dugo siti i konačno imaju puno gvožđa što je svima važno.

d22. crveno meso – ova vrsta mesa veoma često ide sa velikom količinom masti i zato stručnjaci smatraju da treba smanjiti unos ove vrste namirnica. Ipak, ako se potrudite da nabavite dobro parče govedine, teletine, konjetine zaista nema razloga da ga ne bacite na roštilj i sa začinima pojedete u slast (naravno uz salatu).

3. svinjetina –  verovatno jedna od narmirnica na najlošijem glasu. Ali setite se samo mandulice, pa d3lepom nemasnog parčeta svinjetine. Ovde bi vam savetovali da ipak zaista pažljivo birate svoje parče svinjetine i da ova vrsta mesa ne bude baš svaki dan na meniju. Ali bez hleba i sa dosta salate i prasetina može biti na stolu dva puta nedeljno bez lošeg uticaja na dijetu.

4. testenina – e sad će skočiti svi na low carb, no carb, zero carb dijetama. Ali da vas podsetimo da je unos ugljenih hidrata pitanje tajminga i količine a ne izbacivanja (jer se inače proteini pretvaraju u neophodne UH za funkcionisanje). Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno unose testenine i peciva od integralnog brašna (naravno u umerenim količinama) su manje gladni, drže izduže dijetu i bolje treniraju od onih koji su u potpunosti izbacili UH iz ishrane.

5. sir – svi znaju da su nemasni sirevi dozvoljeni u dijetama, šta više verovatno su pored mesa, osnova za d0dijete. Ali i masniji sirevi su dozvoljeni. Zaista nema potrebe da iz dijete izbacite sireve sa masti, naročito one sa do 10% mm. Naravno važno je da pazite na ukupni kalorijski unos ali ako se uklapate u zacrtanu brojku, slobodno se počastite masnijim sirom. Ovi sirevi su i bogatiji vitaminima A i D, pa čak i kalcijumom i proteinima.

 

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Ipak DA”

  1. Poštovana,
    Imam 100kg, u depresiji sam više godina /stara 57/visina 164 cm.Jače građe. Do unazad 5 godina sam uz veće ili manje odstupanje imala 80 kg. To u praksi znači da je moj struk bio 80 cm, bokovi 125, grudi 115 cm. Osećala sam se sjajno. Vodim stresan život sa puno dnevnih obaveza. Moje prejedanje počinje uveče i traje do odlaska na spavanje. Patim od nesanice. Pri pomisli da je prošao još jedan dana da nisam uspela da obuzdam apetit… situacija je iz dana u dan sve gora. Vežbam rekreativno 2 puta nedeljno. Mnogo pešačim,ali tek uveče počinjem da jedem jer sam premorena, iznurena i tako se “lečim”. Pomozite. Uz pozdrav , Nena

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *