Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zdrava hrana ili možda baš ne?

Hrana koja Vam se možda čini zdrava i prigodna za dijetu često je samo dobar marketinški trik ili deo mita o zdravoj ishrani…

n0

Možda mislite da sledeće namirnice mogu biti deo zdrave ishrane… na žalost istina je drugačija…

n01Tost – ako mislite da je tost na neki način zdraviji ili bolji za dijetu od običnog hleba, prevarili ste se. Šta više tost zbog svoje male težine a većeg glikemijskog indeksa zapravo može biti dobar izvor ekstra kalorija koje neće ni primetiti.

Sveže ceđeni sokovi – super je ujutru pojesti voće. Ali da bi napravili voćni sok neophodno vam je mnogo više voća nego što bi pojeli ako ih ne sedite. Na primer zamislite sebe da pojedete tri narandže? Slabe su šanse, zar ne? A za jedan pristojan sok od narandže su vam potrebne bar tri voćke. I to je naravno tri puta kalorije (iz prostih šećera uglavnom), u čemu je zapravo i problem.n1

Piletina u restoranu – retko koju piletinu ćete naći u restoranu da nije dobro potopljena u mast ili neku drugu ne manje nezdravu tečnost. Možete dobro proći jedino ako uzmete pile na grilu, mada ne možemo da obećamo ni da ovo pile neće plivati u ulju.

Pića bez dodatog šećera – slično kao kod sveže ceđenog soka, ovi sokovi su zapravo razređeni isceđeni sokovi pa je priča manje više ista. Kad smo kod zdravih pića – kloniti se i diet pića . Ona samo povećavaju želju za slatkim i zaista vam ne treba više od čaše zero kole na dan (ako i toliko, tj ako baš insistirate da ne možete da živite bez nje).

n2Voda sa ukusom – i dalje smo kod zdravih pića. Naime sada sve popularnije vode sa različitim voćnim ukusima iako providne sadrže kalorije i to opet iz šećera. Samo ćete ožedneti od ove „vode“.

Ćureće i pileće viršle/kobasice/salame – možda mislite da zato što u sebi sadrže imena dve životinje čije meso preporučujemo u ishrani, ne znači da su viršle zdrave. Ustavri količina proteina u ovim proizvodima je zastrašujuće mala, a količina svega ostalog (uključujući i jako nezdrave masti) je zabrinjavajuće velika.

Low fat hrana – namirnice niskog sadržaja masti jesu zdrave ali ne uvek. Naime nekad su ove n3namirnice u stvari sastavljene iz šećera (tipa low fat testenina u sl.), a nekima je šećer čak i dodat. Dakle ako piše 0% amsti ne znači automatski da treba ili da možete da ga koristite u neumerenim količinama. Ipak, jedno veliko IPAK, malo masti (posebno mlečne) je bolje nego puno masti.

„Integralno“ pecivo – iako je integralna hrana bolja od visoko rafinisane hrane teško je naći zaista integralna peciva. Na žalost iako na paketu piše da je neki proizvod integralna to nikako ne znači da je on 100% integralna – najčešće je mešavina i to u veliku korist belog brašna ili šećera. Ovo je zato što integralno brašno ima značajno manje glutena koji daje pecivu onu mekoću (i jestivost). Prava integralna peciva (hlebovi, kifle itd.) su teški, tvrdi i jako kalorični – zato pažljivo sa količinama.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *