Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zdrava hrana koja nije dobra za mršavljenje

Možda ste čuli da su integralni hleb, suvo voće ili musli odlični za mršavljenje. Pročitajte zašto nisu i šta su bolje opcije ako želite da izgubite koji kg viška…

d0

no_knead_whole_wheat_bread 011Integralni hleb – često ćete čuti preporuku da jedete integralni hleb umesto belog kako biste izgubili na telesnoj težini. Na žalost ovo nije dovoljno dobar savet. Naime, soktori često preporučuju integralni hleb kao nešto što će vas duže držati sitim jer ima u sebi vlakana. Ali, zapravo sitost posle integralnog hleba kao i njegov efekat na nivo šećera u krvi nije ništa posebno. Naš savet je da HLEB U POTPUNOSTI IZBACITE i ga zamenite semenkama i pahuljicama za doručak ili povrćem i legumonizama za ručak.

Suvo voće – iako puno nutrijenata, suvo voće nije pravi izbor za dijetu. Kako je pun minerala tako je na žalost puno i kalorija. Vrlo lako ćete uneti nekoliko stotina kalorija sa samo par punih šaka ovog voća koje pojedete za tili čas.Takođe, često se suvom voću dodaju šećeri kako bi duže ostalo sočno, a naravno šećere ne želimo u dijeti. Pored ovoga suvo voće često ima manje vitamina od svežeg jer se izgube svi vitamini koji su osetljivi na toplotu, najviše vitamin C. Sveže voće nema alternativu u dijetama za mršavljenje.

Musli – Bonžite i slične slatkiše treba izbegavati u dijeti. Iako mogu biti dobar booster energije, ove štanglice koje liče na n1zdravu užinu zapravo su pune šećera, ulja, veštačkih aroma i drugih dodataka. Slično je i sa kupovnim muslama koje nikako ne mogu biti zamena za domaće musle koje sami napravite i znate tačno šta ste u njih stavili. Napravite sami musle od ovsenih pahuljica i svežeg voća.

jSok bez dodatog šećera – bez obzira što nema dodatog šećera ovi sokovi su slatki i zato koncetrovani izvori energije. Sokovima se vrlo lako za kratko vreme može uneti veliki broj kalorija koje ćemo posle teško potrošiti. Takođe, sokovi su isceđeno voće što znači da su bez vlakana koja su toliko važna za mršavljenje.

Keksići iz radnja zdrave hrane – koliko god se činili zdravi i privlačni za mršavljenje, ovi keksii to sigurno nisu. Ako vidite par semenski lana ili bundeve možda ćete biti ponukani da ih kupite misleći kako eto radite nešto odlično za svoju liniju. Stvar je u tome da su ovi keksići (slani i slatki) puni belog brašna i šećera, pa i ulja, prema tome koncetrovani izvori energije. Ako ste na dijeti iz ovih radnja možete da konzumirate jedino orašasto voće i to šaku na dan.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *