Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Šta treba da znate o organskoj hrani

Sad je već opšteprihavćeno da je organska hrana ono čemu dvi treba da težimo. Šta je zapravo organska hrana, kako da znamo da je neki proizvod organski i gde možemo da kupimo organske proizvode? Takođe, skrenućemo vam pažnju i na sledeće važno pitanje:da li organsko znači bezbedno?

0

Pre svega da definišemo šta je organska hrana.

o1Organska hrana nastaje prozivodnjom koja NE UKLJUČUJE savremene dodake kao što su pesticidi hemijske đubriva. Takođe, organski proizvodi ne smeju biti genetski modifikovani, tretirani zračenjem ili hemijskim aditivima.

Do pre oko sto godina proizvodnja je uvek i svakako bila organska. Pokret za organsku proizvodnju započeto je pre oko 70 godina, ali je tek nedavno stigao i u naše predele zajedno sa zakonskom regulativom o tome koji prozvod može dobiti poželjnu etiketu organskog.

Zato proizvođači koji žele da njihov proizvod dobije epitet „organski“ moraju imati zadovoljiti zakonom regulisanju proizvodnju (od pripreme zemljišta pa do skupljanja plodova), pakovanje i distribuciju proizvoda. Zakon u našoj zemlji usaglašen je zakonima Evripske unije u ovom aspektu.

Osim očiglednog benefita izbegavanja štetnih hemikalija koje sadrže neorganske namirice, organski provodi imaju i sledeće prednosti:

03Povrće i voće iz organskog uzgoja sadrži i do 40% više antioksidanasa nego njihovi ekvivalenti iz uobičajene proizvodnje, a mleko iz biološkog uzgoja sadrži čak 90% više antioksidanasa nego obično mleko;

– Mleko iz biološkog uzgoja ima više omega 3 masnih kiselina (onih dobrih masti koje štite srce)

– Meso životinja koje se hrane prirodnom hranom ima više minerala, vitamina i omega 3 masnih kiselina.

– Jaja iz biološkog uzgoja su ogatija nutrijentima, ali i ukusom i mirisom, a žumance je žuće.

– Meso iz biološkog uzgoja nema hormone i antibiotike što je posebno važno za sve ljude koji konzumiraju proizvode životinjskog porekla u većim količinama.

o2Takođe, ako se opredelite za organske proizvode uradićete nešto dobro i za okolinu jer se biološkim uzgojem ne narušava krhka ravnoteža u prirodi koji inače čovek svakodnevno narušava raznim drugim aktivnostima.

Ipak, moramo da napomenemo sledeće: kako smo gore naveli organska proizvodnja ne sme da obuhvata bilo kakvo HEMIJSKO tretiranje, ali se mogu koristiti PRIRODNI agensi za suzbijanje štetočina ili korova što znači da organsko NE ZNAČI i bezbedno.

Naša preporuka je da zamenite u ishrani bar one namirnice koje najčešće konzumirate organskim kako biste izbegli kumulativni efekat štetnih hemikalija. Takođe, kupujte samo one proizvode od onih proizvođača koje imaju sertifikat kako bi bili sigurni da za (redvno) veću cenu zaista dobijate više.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *