Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zdrave (i neobične) užine

Ako nemate fobiju od šećera u voću, masti u kikiriki puteru, od složenih ugljenih hidrata u integralnim proizvodima – ukratko ako nemate bezrazložne strahove od zdravih namirnica onda pročitajte kakve sve neobične, a zdrave užine možete da napravite brzo i lako.

Healthy Snacks For Kids

Možda nisu pretrpane proteinima, neki možda čak i imaju koji gram više masti ili šećera ali ove prijatne mini užine mogu biti malo osveženje u vašem inače rigoroznom načinu ishrane. Ove nesvakidašnje užine neće pokvariti vašu liniju, ali će biti prijatan a zdrav odstupak od rutine.

s21. jabuke sa kikiriki puterom – isecite jabuke na kriške i namažite tanko sa kikiriki puterom. Ova kombinacija daće vam dobre masti, vitamine i minerale i dobro osvežiti uz dodatnu energiju do sledećeg pravog obroka.

2. dinja sa pršutom – prava pršuta, tanko isečena, nekih tri do četiri komadića sa dva parčeta s3dinje jeste pravi kulinarski užitak bez dodatne griže savesti. Uneće dosta tečnosti da poništite slanost pršute a kombinacija je dovoljno dobra za vrhunske slatkokusce.

3. barena šargarepa sa humusom – humus je vrhunski namaz koji se pravi od leblebija. Verovatno ga nećete naći u prodavnicama ali se lako pravi. I kad jednom nagovorite mamu/devojku/momka/muža da sa vama spremi humus praviće ga kasnije samoinicijativno. Radi so o kuvanim a potom samlevenim leblebijama sa dodatkom susama i limunovog soka. Dobrobiti ove užine jesu dobre masti i proteini iz leblebija i provitamin A i vlakna u šargarepama.

s14. voćni jogurt – sameljite polja šolje nemasnog jogurta i voće po želji i imaćete vrhunsku užinu sa malo kalorija a puno vitamina i po koji gram proteina. Od voća su naravno najbolje borovnice, maline, kupine, jagode, i to ne samo zbog malog broja kalorija već zbog brojnih antioksidanata u ovim voćkama. Za dodatnu finoću dobro ohladite ovaj dezert.

5. pečena jabuka – lako se vari, ima malo kalorija a ako na nju dodate i po koji samleven rah . nema bolje užine.

6. jogurt sa semenkama – gustom jogurtu dodajte raznorazne semenke i uživajte. U obzir s4dolaze semenke lana, suncokreta, bundeve, susama. Količina zdravih sastojaka je velika – od dobrih ulja, preko vlakana, do proteina i kalcijuma. Ako želite da dodate nešto slatko – pola kašike meda na šolju jogurta više je nego dovoljno da promeni ukus za vas koji volite slatke užine.

7. integralni sendviči – uzmite integralne kekse, stavite na njih nemasni sir, sitno sečeni paradajz i bosiljak i uživajte u mini sendvičima. Odlčna ideja i ako imate goste koji paze na ishranu.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *