Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kontrolišite stres, kontrolisaćete kilograme

Ne nerviraj se – lako reći, ali teško postići. Stres stvarno ima veze sa viškom kilograma – ili ga uzorkuje ili mu je posledica.. ili oba.

s1

Stress je psihološka i fiziološka reakcija na zahteve koje pred nas postavlja svakodnevica. Ako su zahtevi veliki a mogučnosti male (nemamo dovoljno vremena na primer) dolazi do neke vrste kratkog spoja u mozgu i uključuje se sistem za održavanje tj preživljavanje. Sistem bori se ili beži (fight-or-flight, engl.) nam omogućava da povećamo sopstvene mogućnosti u cilju izvršenja zadatka. Kad prestane početni stimulus (zavrđimo posao, na primer) sistem se vraća u ravnotežu.

s2Ipak, moderan život nam donosi drugačiji scenario. Stresni uticaji su česti, praktično konstatni, i sistem ne stigne da se vrati u normalu i da dođe do prepoterećnja sistema i pravih organskih bolesti.

Zato je važno znati kako se upravlja stresom. Ovaj pojam je naravno dođao sa zapada gde se sve „menadžeriše“ ali ovde se zaista radi o održanju dobrog zdravlja.

Stres menadžment znači da znamo kako da uključimo onaj gore poneuti sistem za rpeživljavanje i kako da ga isključimo.

Relaksacija je način da se sistem fight-or-flight isključi kad više nema realnih razloga da on bude uključen. Stres vam neće nestati iz života, ali vežbom različitih načina upravljanja stresom moći ćete da se oduprete preteranom stresu i nastajanju hroničnog stresa.

Iako će vam sledeće metode zvučati previše japi i zapadnjačke, onda pogledajte kakav vi posao radite – s4veoma japi i veoma zapadnjački. Sad se i ovde radi do 16-17-18h i zahtevi poslodavaca su sve veći. Vi već živite na Zapadu.

Medote opuštanja i upravljanja stresom su:

1. Aktivirajte se – fizička aktivnost od šetanja preko trčanja do plivanja i dizanja tegova značajno utiče na smanjenje stresa zahvaljujući hormonima sreće koji se luče prilikom vežbanja.

2. Meditirajte – ovaj pojam ima puno značenja, a kalsičnu meditaciju rade samo posvećenici. Zagledajte se u reku, nebo, drvo i pokušajte da ne razmipljate o proteklom danu. Samo uživajte.

3. Smejte se – nema boljeg leka od stresa od smeha.

4. Kontaktirajte prijatelje – možda ste u svoj žurbi zaboravili na svoje prijateljte. Izdvojte vreme da se nađete sa njima, da popričate. Podelite deo bremena sa njima, a uzput ćete videti na niste jedini sa problemima.

5. Kontrolišite količinu posla – naučite da kažete ne. Ne morate uvek sve vi da uradite. Delegirajte dalje ili s3nađite načina da se posao rperaspodeli ako ga ima previše ili je vreme prekratko.

6. Vežbajte jogu – disanje i vežbe koje se u jogi praktikuju veoma povoljno deluju na opšte zdravlje. Ne morate da prihvatite celu filozofiju joge, samo uzmite ono što vama odgovara.

7. Spavajte – dobar san je prirodni relaksant. Njegovog blagotvornog efekta setimo se tek kad nam ponestaje. Tokom sna se regenerišemo.

8. Jedite ispravno – prijatan, zdrav obrok odmoriće i duđu i telo. Ako ste uakciji uzmite proteinsku čokoladicu ili šejk. na ovaj način sprečićete stres zbog gladi, au sebe ćete uneti kvalitetne namirnice.

9. Potražite pomoć – iako nepopularna kod nas psihoterapija je zaista odličan način da naučimo da „izmenadžerišemo“ stres. Nemorate da poludite da bi išli na terapiju. Od nje ćete imati najveće koristi ako odete pre izgaranja, kad još nešto može da se uradi lako i brzo.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *