Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Izbalansirajte svoje hormone

Hormoni i žene često nisu u ravnoteži… i to uglavnom su hormoni ti koji pobeđuju.

h2

Hormoni regulišu baš sve procese u organizmu. Od hormona zavisi kako ćete izgledati – obično su muški polni hormoni su ti koji nam oduzimaju deo ženstvenosti. Hormoni utiču i na raspoloženje – setite se samo PMSa. I konačno disbalans hormona može biti i uzrok neplodnosti, kao na primer kod osoba koje imaju sindrom policističnih jajnika. Važnost hormona je neverovatan, a njihov efekat osećamo svakodnevno.

Hormoni znaju da nam upropaste dan, nedelju, mesec...
Hormoni znaju da nam upropaste dan, nedelju, mesec… Zašto da im to dozvolimo?

Evo najvažnijih saveta kako da vi i vaši hormoni živite u srećnoj ravnoteži:

1. Izbegavajte bele namirnice – brašno, šećer, pirinač, so i sve što sadrži (previše) ovih elemenata treba izbegavati u ishrani. Zaista nemate nikakve koristi od hleba, peciva, mesnih i ostalih prerađevina. Integralno je zakon i to će vam i vaši hormoni reći, a naročito insulin, kad ga ne budete više cimali sa brzom hranom.

h1
Ne dajte se – hormoni se mogu pobediti

2. Navalite na omega 3 – sad već dobro poznate dobre masti su i najlaški način da se izbalansirate. Riba i riblje ulje, ali i mleveno laneno seme i orasi su najlaški način da unesete ove imunobustere.

3. Ne pijte previše kafe – kao ljubitelj kafe moram teškog srca da priznam da previše kafe zaista ne valja. Ne pitajte koliko je previše, zavisi od osobe do osobe ali ako osećate neravnotežu (hormona) probajte, izmeu ostalog i da smanjite broj šoljica kafe.

4. Nabavite peruansku maku – prirodni regulator ženskih, a

Vežbanje je prirodan i efikasan način da vratite svoje telo u ravnotežu
Vežbanje je prirodan i efikasan način da vratite svoje telo u ravnotežu

bogami i muških hormona. Ako je vaša neravnoteža dominantno u polnim hormonima, onda je peruanska maka rešenje.

5. Vežbajte – oslobodite se stresa kroz vežbanje. Produvajte taj kortizol (hormon stresa), a uravnotežite insulin, leptin i druge hormone zadužene za održavanje salca. Uravnotežite se kroz vašu omiljenu aktivnost.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *