Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Recite ne brzim dijetama!

Zašto ne valja naglo gubiti kilograme? Pogubno brzopotezno gubljenje kilograma za posledicu će imati samo jo-jo efekat a skoro nikad dugotrajno mršavljenje. Zašto je to tako i da li ipak crash dijeta ima smisla saznajte u sledećem tekstu.

c0

Veliki gubitak kilograma za kratko vreme nije preporučljiv ni sa kog aspekta – ni medicinskog, ni estetskog, ni u smislu dugoročnog održanja rezultata.

c3Dijete u kojima se od vas zahteva da se odreknete svega, koje dozvoljavaju unos samo malog broja kalorija (manjeg od 1000-1500 kcal npr) zovu se crash dijete (crash engl. nagli pad). One za svoj cilj imaju naravno brz gubitak telesne težine za kratak vremenski period a u svojoj suštini su ništa više od gladovanja. Crash dijete nikad ne nude unos dovoljno vitamina i minerala i uvek se oslanjaju na pražnjenje zaliha ovih nutrijenata. Ove dijete traju samo nekoliko nedelja ali je broj kila koji treba da se izgubi tokom ovog vremena uvek preko 10% telesne težine.

Postoji nekoliko ozbiljnih grešaka u ovakvom načinu gubitka viškac2 kilograma. Iako zvuči privlačno izgubiti 15 kg za dve nedelje ovo nije dobar način da se drži dijeta. Gubitak kilograma zahteva posvećenost i vreme da bi se kilogrami izgubili na zdrav način. Crash dijete zahtevaju od vas velika odricanja koja nisu održiva u dugom vremenskom periodu. Za prave promene koje će dovesto do salnog gubitak viška kilograma neophodno je da napravite stalne promene u vašoj ishrani, vežbanju i načinu života – inače se kile vraćaju i to često umnožene. Sporiji početak, priprema za odricanja u hrani, uz unos dovoljno minerala i vitamina, postepeno uvođenje vežbanja je mnogo bolji i zdraviji način držanja dijete. Najpoželjnije je da se tokom nedelju dana izgubi oko 1kg. Možda vam se ovo učini presporo ali da pogledamo brojke – da bi izgubili kilogram morate saki dan uneti oko 1000kcal manje nego što ste potrošili. Svi znamo koliko je teško potrošiti 100kcal a kamoli 1000kcal, a kako se lako iste ove kalorije mogu uneti samo preko npr voća. Naravno prava dijeta će imati i po koju voćku u planu ishrane, ali poenta je koliko su i kvalitetne dijete rigorozne i protiv naših navika, a kamoli crash dijete.

c1Još jedan problem sa brzopoteznim dijetama je što kad unosite premalo kalorija na dan postoji velika mogućnost da gubite mišić i vodu a ne masno tkivo. U vanrednom stanju extremno malo kalorija organizam se prebaci u safe-mode i čuva dragocene rezerve masti za „crne dane“ za koje organizam misli da logično slede kad mu se ponudi 3 puta manje kalorija nego što mu je potrebno. Ovaj safe mode podrazumeva i usporenje metabolizma što može da ima i dugoročnije posledice u smislu da kad počnete samo uobučajeno da se hranite da se kile vraćaju velikom brzinom (tzv jo-jo efekat).

Jedini opravdan razlog crash dijetama jesu tzv medicinske dijete koje prepisuje lekar extremno gojaznim losobama čije je zdravlje ugroženo količinom sala ili extremnom kilažom. Osobe na ovakvoj vrsti dijeta mora da prati stručnjak jer često zahtevaju korekciju elektrolita, minerala i vitamina, što takođe može samo lekar da prepiše.

U nekim vrstama dijeta koje traju mesecima može se početi sa brzim gubitkom kg (tzv jump start), ali opet ovo podraazumeva da ćete biti dosledni celom planu, a ne samo prvim nedeljama jer opet ništa nećete učini za sebe ako izgubite početnih 5kg i onda stanete – kile će se vratiti.

Budite realni – kilograme niste dobili za dva dana i tako brzi ih ne možete ni izgubiti. Jedini pravi način mršavljenja jeste uvođene pravilne ishrane uz redovno fizičko vežbanje.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *