Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Navike koje vas goje

Navike su opasne… naročito one koje se uviju oko struka i guze i ne puštaju…

d0

Sledeće navike škode vašoj vitkoj liniji:

d1Pijenje gaziranih sokova – istraživanja pokazuju da ako ne možete bez gaziranih sokova onda će vam struk rasti pet puta brže nego kod osoba koje ne piju sokove, a jedu isto kao vi. Takođe, ne vredi ni ako pijete diet sokove jer oni povećavaju apetit. Ako ste žedni a ne pije vam se voda, popijte vodu sa ukusom ili sveže ceđeni sok.

Večeranje – kasni obroci više nego sama večera je ono što smeta vašoj liniji. Ne bi trebali da d2jedete bar dva sata pred spavanje a i taj obrok treba da bude lagan, bogat proteinima, a ne ugljenim hidratima.

Tešenje hranom – ako jedete kad ste tužni, uzmenireni ili ljuti onda sigurno jedete više nego što treba. A ove emocije su vezane i za povećano lučenje kortizola, za koji smo već pričali da je direktan neprijatlej vitke linije. Osvestite da jedete kad imate neprijatna osećanja i radite na tome, sami ili u konsultaciji sa psihoterapeutom. I niste sami – emotivno jedenje je jedan od najčešćih uzroka gojaznosti u savremenom svetu.

d3Nespavanje – svako veče morate spavati 8-9h inače kortizol ponovo napada, a sa njim rastu i vaše potrebe za slatkim i hranom uopšte. Redovan san poboljšava lučenje leptina, hormona sitosti tako da ćete ne samo biti opušteniji i naspavani već i manje gladni.

Uzdržavanje od masnog i mesnatog – osobe koje ne unose dovoljno masti i belančevina (mesa, ribe, legumonizoa) imaju veće šanse da završe sa  većim strukom. Naime ukoliko ne unosite dovoljno ovih nutrijenata veće su šanse da kalorije nadoknađujete ugljenim hidratima (hlebom i testom) što podiže nivo insulina a time i masnih naslaga.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *