Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako smršati a ne gladovati

Reč „dijeta“ obično sa sobom nosi izvesnu negativnu konotaciju – asocira na prisilu, nelagodu, nužno zlo. Koji je to motiv koji običnog čoveka (mahom žene) može da natera na takvu vrstu „patnje“ zarad „viših ciljeva“. Ređe je to zdravstvena situacija koja nalaže hitne izmene u ishrani, a najčeće želja za boljim izgledom i samopouzdanjem. Za one koji žele da držanjem dijete dođu do gubljenja viška kilograma i boljeg izgleda, imamo sjajne vesti!

Gledaj na vrstu namirnica a ne količinu

Zdrava ishranaAko tipičan „dijetalni“ obrok zamišljate kao poluprazan tanjir sa listom zelene salate i barenom šargarepom – ili imate ozbiljne predrasude o zdravoj ishrani, ili ste veteran rigoroznih petodnevnih dijeta kojih ima u izobilju na internetu. U ovom tekstu pod „dijetom“ ne mislimo na takve izlete u mazohizam, nego sistematičan pristup ishrani koji za rezultate daje smanjenje masnih naslaga, više energije i zdravije telo.

Dakle, ako za svoj obrok odaberete prave namirnice (u punom smislu te reči, jer „namiruju“ potrebe organizma za hranljivim sastojcima), nećete morati da pazite na količinu, a pri tom se nećete ni prejesti. Prosečan obrok treba da sadrži sledeću kombinaciju: izvor kvalitetnog proteina, pritom ne previše masan (manje-više sve vrste mesa – krtiji delovi, i naročito riba, jaja, mladi sir, pasulj, soja…), zatim ugljene hidrata nižeg glikemijskog indeksa (najpoželjnije je povrće, a u obrocima ranije tokom dana može crni hleb, integralna riža, batat, krompir, nedokuvana testenina… ) i „dobre“ masti (maslinovo ulje, ulje semenki grožđa, laneno ulje).

Izuzetno je važno da obrok bude kompleksan na gore opisan način jer će dovesti do sitosti bez prejedanja. Nipošto ne bazirati obrok samo na jednoj vrsti namirnice.

Pet obroka na dan

Najveći problem za nekoga ko prelazi na program ishrane drugačiji od pređašnjeg predstavljaju, naročito u početku, „napadi gladi“ koji najčešće predstavljaju alarm organizma naviklog na prejedanje ili velike količine „prostih“ šećera. Da bi se stabilizovao nivo insulina i sprečio energetski pad koji često ruši sve novodonešene odluke, potrebno je tokom dana imati i dve manje užine između glavnih obroka.

Užina treba da obezbedi unos „kabaste“ hrane koja je kalorijski siromašna a obezbeđuje izvestan osećaj sitosti. To su razne salate sa malo „dobrih“ masti ili neko „vodenastije“ voće (uz koje može da se uzme i nekoliko lešnika/orasa/badema)… Stvorite sebi naviku da spremljenju užinu, pa čak i cele obroke, nosite sa sobom na posao/fakultet/izlet itd. Time će te eliminisati šansu da “zastranite”.

Unosi dovoljno tečnosti (vode)

Na ovom mestu vredi citirati Rafaela Nadala koji voli da kaže da je najbolje piće na svetu – voda!

Unos dovoljne količine vode bitan je za funkcije celokupnog organizma, a naročito tokom prilagođene ishrane koja za cilj ima eliminaciju masnih naslaga. Pored toga, pijenje čaše vode 15-tak minuta pre obroka može smanjiti osećaj gladi i samim tim smanjiti rizik od prejedanja.

Konzumacija više od jednog litra vode dnevno umanjiće i potrebu za drugim napicima koji obično nose kalorijski suficit.

Budi fizički aktivan

Telo je dizajnirano za kretanje. Čitav mišićno-skeletni sistem, kao i energetski sistemi u organizmu prilagođeni su za obavljanje fizičkog rada. Nemojte te stoga oduzimati telu ovu preko potrebnu funkciju. Redovna fizička aktivnost biće vam najbolji saveznik u održavanju „dobre linije“, popravljanju raspoloženja i očuvanju motivacije za zdravijim stilom života.

Da bi fizička rekreacija imala pozitivne efekte potrebno je da se sprovodi makar tri puta sedmično. Ako ste početnik na ovom polju, pročitajte tekst Odlične vežbe za mršavljenje.

©DijeteZaMrsavljenje.info

Autor

Ognjen Pušac

Po vokaciji preduzetnik, po obrazovanju kondicioni trener. Omiljeni hobiji blogging i fitnes. Živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *