Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zdravlje na usta ulazi – najbolja hrana za muškarce

Dragi muškarci, ovo je tekst posvećen samo vama… Uživajte u hrani i budite zdravi i jaki 🙂

m

Sledi spisak najbolje hrane za muškarce dovoljno dugačakda se otarasit bureka i pomfrita a da budete siti i zravi.

m1Nemasno crveno meso – ako volite lep odrezak sa lepom salaticom, imate sreće. Ovo je idealna klopa za muškarce. Ovo meso je pretrpano proteinima a ima veoma malo masti. Crveno meso je jedan od najboljih izvora leucina – jednog od aminokiselina koje pomaže izgradnji mišića.

Čokolada – čokolada jeste jedna od najboljih hrana za muškarce. Naravno umereno. Prava čokolada smanjuje loš holesterol, poboljšava cirkulaciju krvi. Obzirom da previše čokolade goji dovoljan je jedan red čokolade sa visokim nivoom kakaa za ceo dan da bi se postigli pozitivni efekti.

Avokado – iako kaloričan, avokado je odličan izvor dobrih masti i zato je važan za balans svih obih loših masti koje unesemo preko mesa i mlečnih proizvoda. Drugi dobri izvori dobih masti su masline i orašasto voće.

Morska riba – slobodno je jedite dva do tri puta nedeljno i uživajte u dobrim mastima i gomili proteina.m3

Đumbir – kod nas na žalost zapostavljen začin, ali zapravo radi o pravoj energetskoj bombi. Zaboravite na kofein i stavljajte đumbir u hranu – pomoći će varenje i sagorevati kalorije za vas (i ovo nije samo fraza). Takođe đumbir je dobar u otklanjanju bola usled sportskih povreda.

Sir i jogurt – treba vam kalcijum posebno ako često i intenzivno vežbate a nema boljeg izvora ovog minerala od mlečnih proizvoda. Izaberite nemasan sir i jogurt i uzimajte ih tokom celog dana. Pored kalcijuma ovi proizvodi su bogati i proteinima, kalijumom i dobrim bakterijama.

Banana – ovo voće je svega prebogato kalijumom koji je izuzetno važan za zdravlje srca i mišića, a koji se veoma lako gubi napornim treniranjem.

m2Pistaći i brazilski orasi – ovo orašasto voće nije prvo koje spominjemo ali je za momke jedno od najvažnijih. Opet spominjemo cink,dobre masti i selen – jedna od najvažnijih antioksidanata.

Paradajz (pire) – o ovom povrću smo već dosta govorili kao o izvoru likopena, jednog od najjačih antioksidanata. Sličnu, ako ne i bolju ulogu, može da ima i sok od paradajza, paradajz pire ili sos od paradajza (bez šećera, naravno).

Zamrznuto povrće – ko ih je smislio, svaka mu čast. gotovo za 15 min, ne zahteva pripremu, a savršen je izvor vlakana bez kalorija. Svaki sportista ne može zamisli glavni obrok bez porcije povrća!

Jaja – ne suzdržavajte se od tri jaja na dan (cela) i bar još tolliko belanaca. najkvalitetniji proteini su baš u jajima, a o gvožđu m4da i ne govorimo. Spremajte ih kuvana ili pecite bez jaja za doručak, ručak, užinu ili večeru.

Integralni pirinač – jedan od najboljih izvora složenih UH (pored ovsenih, koje evo ovom prilikom spominjemo kao super hranu). Integralni pirinač se sprema lako ako ga prethodno potopite u vodu pola sata. Kombinujte ga sa mesom ili ribom za ručak.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *