Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako da promenim navike u ishrani?

Čovek je rob navike. Koliko ste stvari danas uradili automatski, bez aktivnog učešća (kore) mozga?

e0

e3Jutros ste ustali, napravili kafu, obavili higijenu, obukli ste, otišli na posao… Veoma zgodno da niste morali da razmišljate o svakom pojedinačnom zadatku „Sad ustani iz kreveti i hodaj do kuhinje“, „A sad stavi džezvu za vodu“ , „Umij se“… Automatizam je savršen način štednje mozga za neautomtske stvari kao što je izbor odeće za taj dan na osnovu pogleda kroz prozor, za zamišljanje kako ćete danas odgovoriti onom skotu od šefa ako vas ponovo bude drndao za nešto što niste ili jeste uradili itd. Znači automatizam nam ostavlja mesta za kreativnost. Ali šta kad pod automatizam dođu navike kao što je loša ishrana? Šta ako ne razmišljamo o tome šta jedemo, već smo jednostavno NAVIKLI  da jedemo kiflu i jogurt za doručak, meso i krompir (oba pečena na ulju, kako nas je mama naučila) za ručak, sendviče za večeru, a da uveče grickamo nešto pred Tvom, jer božemoj, tako smo navikli…

Kako ćete se VI odupreti ovom automatizmu po kom kupujemo viršle i salame jer jednostavno nemamo vremena/volje da e2smislimo nešto drugo? Najednostvnije je nastaviti po starom. Ali da je je ovo staro i dobro?

Ako zaista želite da promenite navike u ishrani budite spremni da postavite sebi tri važna pitanja:

Šta ču konkretno promeniti u ishrani?

Kada ću tačno promeniti način ishrane?

Kako ću precizno izvesti tu promenu u ishrani?

Ako pričamo o planu ishrane, onda pre svega pričamo o PLANU PROMENE ISHRANE. Ni jedan plan ishrane koji vam ne da odgovor na gonja tri pitanja neće biti uspešan. Ako je plan ishrane neodređen, daje vam previše mesta za razmišljanje i kolebanje, ne daje vam konkretne savete šta treba da jedete, već samo šta ne treba da jedete – plan neće uspeti. e1Ako u vama ne postoji jasna namera sa precizno određenim  datumom i vremenom početka promene u ishrani, ništa od dijete, nemojte je ni započinjati. I konačno, dok ne napravite strateški plan i dok ne izvedete konkretnu kupovinu SVIH  namirnica koje vam trebaju za nov način ishrane i IZBACITE iz kuće (ili vidokruga) sve ono što nije u novom režimu – ne započinjite ništa!

Novi režim ishrane treba da postane vaša nova zdrava navika! Nešto o čemu nećete razmišljati isto onoliko koliko niste razmišljali o čipsu pred spavanje… Ali pre toga obezbedite sebi podršku – konkrektan plan ishrane, sve potrebne namirnice u frižideru i počnite od sutradan, ne čekajte ponedeljak!

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *