Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Najkaloričniji slatkiši

Umesto naslova najgori slatkiši, odlučila sam se za ovaj… jer nisu baš tako užasni, šta više, prilično su ukusni…

d0

Kako to da su slatkiši postojali oduvek a da nikad nije bilo toliko gojazne dece i odraslih? Ponuda slatkiša danas je neverovatna i u tom smislu još imamo i sreće što još uvek, između ostalog, nismo čuli za pohovani Snikers, hit u USA. Ipak, imamo i mi svoje favorite… I nije da nikad ne treba da jedete ove slatkiše, samo imajte na umu da nema kaloričnijih dezerta od sledećih sa spiska.d2

  1. Keks sa čokoladom – mešavina masti i šećera u ovom slatkišu je pravi ubica dobre linije u samo tri ovakva keksa možete lako uneti i preko 500kcal, koliko treba da iznosi ceo vaš obrok. A pošto to nisu samo kalorije, već prosti šećeri i zasićene masti, onda ovu poslasticu treba čuvati na dobroj udaljenosti od nas ako smo na dijeti.
  2. Sladoled sa ekstra dodacima – svaki dodatak u sladoledu, bilo da su kockice čokolade, keksa, pa čas i pistaća, lešnika i oraha i naravno svih vrsta sirupa i preliva značajno povećava kalorijsku vrednost ove poslastice. Držite se jednostavnih recepata, bez specijalnih dodataka kako bi poricju sladoleda držali ispod 300kcal što bi recimo bila prihvatljiva količina slatkiša na dan u kalorijama.
  3. Torte – iako prilično širok pojam nema torte sa korama koja nije kalorijska bomba. Kad se smao setite broja žumanaca i grama margarina u receptu, biće jasno koliko jedno, a kamoli dva parčeta torte, može da zameni zdravih obroka. U ovom slučaju, nema neke posebno dobre opcije a broj kalorija po parčetu se kreće od 350 do 700kcal.
  4. Kolači sa kremom – slično kao i torte i kolači mogu biti prepuni kalorija, ali olakšavajuća okolnost im je što su manji, pa eto ako možemo d1da se kontrolišemo dva kolača to bi recimo bilo ok. Ali obično jedan za drugim i to bude ponovo impresivna suma kalorija.

I da ne budemo potpuni partybrakeri, sve se svodi na sumu kalorija na dan. Uplanirajte svoj omiljeni slatkiš u dnevni meni i onda smanjite drugi obrok. Ipak, ovo može biti samo povremeno rešenje jer kalorije iz slatkiša ne mogu da zamene kalorije iz dobro balansiranog obroka, čak i 1 za 1.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *