Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Sve o stomačiću

Zašto stomak nije samo stomak i kako ga se rešiti…

e

b3Salce na stomaku nije samo estetski problem. Salo nije samo u potkožnom tkivu već i oko unutrašnjih organa. Ovo visceralno salo se vezuje za srčane bolesti i šećernu bolest, ali i za neke karcinome. Prema tome gubljenje salca oko stomaka je važan cilj i za vaše zdravlje, ne samo za dobar izgled.

Nekoliko je razloga zašto salo oko stomaka ne silazi tako lako:

1. Godine – kako godine prolaze tako salo sve sporije silazi. Ovo je posledica usporenja b1metabolizma, ali još više smanjenje mišićne mase i nivoa polnih hormona. Žene u menopauzi uglavnom dobijaju kilograme gde možda ranije nisu – oko stomaka.

2. Radite samo kardio vežbe – iako možda idete na redovno na aerobik ili neki drugi kardio trening, stomak se verovatno ne smanjuje značajno. Za sagorevanje kalorija više znači dobijanje na mišićnoj masi tj vežbanje sa tegovima.

3. Jedete previše gotove hrane – što je namirnica više obrađena to u njoj ima manje zdravih materija. Osobe koje se hrane uglavnom gotovm hranom unose previše masti, a premalo vlakana. Ovo može da bude glavni uzrok velikog stomaka, čak i ako je broj unetih kalorija manji od potrošenih.

b24. Jedete pogrešne masti – nije problem samo u unetim mastima – neke masti su zapravo dobre za vas, kao na primer one iz biljnih izvora – maslina, lana, kikirikija, oraha… Masno meso i pržena hrana ne čini vas mršavijim – promenite navike.

5. Previše se nervirate – nerviranje se u telu manifestuje kao povišen nivo kortizola – hormona koji je direktno odgovoran za „pojas za spasavanje“ koji se taloži oko struka. Sličan efekat ima i neispavanost.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *