Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako do savršeno oblikovanih nogu

Kako oblikovati noge? Vreme je za toplija vremena i suknjice i šorciće… Ajmo devojke, vreme je da sredimo te nogice…

l0

Najefikasniji način da oblikujete noge jeste kombinacija vežbanja i dijete.

l2Vežbanje treba da je mix tegova i kardio treninga. Slobodno natovarite te tegove jer će ishrana odrediti kako noge izgledaju, a da bi bile oblikovane i čvrste butkice moraju malo da se zamore. Vežbe koje najbolje oblikuju noge su čučnjevi, mrtva dizanja i iskoraci. Ove tri vežbe u kombinacijji obuhvatiće sve mišiće nogu tako da će cele noge začas biti cakum-pakum. Slobodno radite vežbe sa tegovima, sa bućicama ili šipkom. Ukoliko do sada niste radili slične vežbe, zamolite nekoga da vam pokaže pravilno izvođenje – ovo je krucijalno kako se vežbe ne bi svele na vežbanje ionako najvećeg mišića – prednjeg mišića buta (kvadricepsa). Preporučuje se oko 15 ponavljanja u koliko serija izdržite, a možete raditi vežbe u krug, svaku od navedene tri po 15 puta, odmora oko minut i onda opet još jedan krug… Ne brinite ako se zadišete – tako i treba.

A kad ste se lepo navežbali sa tegićima vreme je za kardio. Tračnje, bicikli, plivanje, brzi hod, roleri… Minimum 30 m2minuta pulsa preko 140/min do 160/min kako bi se sagorela mast oko mišića (ne samo nogu).

Što se ishrane tiče lepe noge zavise najviše od ishrane. Manje prostih ugljenih hidrata, više belančevina i vlakana. Ovo znači da ćete imati najbolje noge ukoliko doručak bude voće, večera salata, a ručak prepun kuvanog i svežeg povrća, mesa ili ribe.

Jako je važno da uzimate dosta tečnosti kako bi se oslobodili celulita koji možda sakriva savršeno izvajane noge. U tom smislu pomoćiće i masaža, limfna drenaža i eventualo suplementacija L karnitinom. Ipak, da krenemo od početka … Zakažite sebi termin u teretani ili obrišite prašnu sa bućića, spremite bajs i pravac na pijacu po voće i povrće.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.