Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Šta vas goji „iza ćoška“

Mislite da su mama i prijatelji na vašoj strani u borbi protiv kg? Da ćete pomoću interneta oslabiti? Kafa je dobra za mršavljenje? Razmislite još jednom… Razlog vašeg „nemršavljenja“ niste vi već oni…

s0

Ovo sigurno niste čuli. Sledećih šest faktora koja mogu ozbiljno doprineti gojaznosti, a da toga niste ni svesni.

s21. Internet

Naravno da nije čudo da sedenje pred kompom umesto vežbanje u teretani može da doprinese gomilanju sala. Ali ovaj put pričamo o orosenzorijalnim putevima. Da ne ulazimo previše u fiziologiju, stvar je u tome da određeni stimulusi imaju prednost. Tako da ako na internetu gledamo nešto što nas jako zanim i istovremeno grickamo ili jedeno, informacije koje stižu preko čula vida dominiraju nad svim drugim informacijama u mozgu. Suština : ne sećamo se šta smo pojeli ni koliko niti se često sećamo da smo uopšte jeli. Istraživanja pokazuju da ćemo ovako pojesti i do 15% više nego da smo lepo seli za sto i jeli.

2. Vaša mama

Volimo je, ali zna da bude zahtevna. Iz nekog razloga dosta mama će insistirati na tome da pojedemo sve iz tanjira. Hrana nam treba za rast ali samo do određene tačke. Usudite se da ne ispraznite tanjir i oslobodićete se dobrih 5-6kg!

3. Vaši prijatelji

Istraživanja pokazuju da svaka dodatna osoba za večerom poveća količinu hrane koju pojedemo za čak 20%! Hrana za hranim i kako se sipa i kako se poslužuje tako ss1e nama kočnice polako otpuštaju i krećemo sa nekontrolisanom klopom (i pićem).

4. Štednja

Kupićete veće pakovanje zato što je jeftinije. Kupiće se pakoanje od 10 tetrapak sokova zato što se isplati. Ako već kupujete na veliko kupujte samo zdravu hranu – tunjevinu, švapski sir, mleko jogurt, voće…

5. Kofein

Iako kafa samo po sebi može donekle da smanji apetit posle određenog vremena ona ustvari deluje sasvim suprotno. Po završetku početnog high efekta dolazi želja za slatkim. Druga stvar – ako pijete slatku kafu imajte na umu jedu stvar – frapuccino ima i do 500! Takođe, nakon čvrste hrane ostaje utisak da smo nešto jeli, dok tečna hrana nema taj efekat –mozak je ne registruje kao hranu.

6. Klima uređaj – kad dođe leto svi ćemo se sakriti u što hladnije prostorije. A kad je hladno jedemo više. Kad je fino mlako, pa oko 24C onda se apetiti otvori i nema stajanja.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

8 odgovora na “Šta vas goji „iza ćoška“”

 1. Naravno.
  Opšti i najbolji savet koji neko može da Vam da na ovo pitanje je: jedite manje, hranite se isključivo zdravo i vežbajte bar tri puta nedeljno.
  Manje znači (uglavnom) da smanjite večernji obrok (ili ga zamenite salatom).
  Zdravo znači da izbegavate pekare i gotovu hranu i slatkiše svih vrsta.
  A vežbanje je jasno 🙂
  Za više detalja i ja bi morala da znam više o Vama pa mi slobodno pišite na mail dijeinfo@gmail.com ukoliko Vas zanima individualni plan ishrane.

  1. Zdravo, da li vam je ovaj mejl aktivan? Htela bih da vas kontaktiram imam pitanja koja bih vam radije u mejlu poslala.
   Pozdrav!

  2. ja jedem skroz malo al jednostavno sam krupna koje bi mi vi vjezbe preporucili posto sam nasla trbusnjake al sam imala povredu vrata pa neznam smijem li

 2. Imam 43kg visoka sam 147cm i imam 14 godina. Mozete li mi reci da li treba da smrsam i koliko?

 3. Draga Kiki,
  Treba da jedeš voće i povrće i da izbegavaš slatkiše i pekaru. Manje TVa i face-a, a više plivanja i vožnje bicikla… Ovako ćeš se osećat super i nećeš ni mariti za kg (kojih by the way nemaš previše za godine).

 4. molim vas bil mi mogli pomoć? imam 19god ,90kg i 175 cm visoka,probavala sam dijete razne ali kad prestanem dobijem jos više nego sto sam skinula. sve me više depresija hvata zbog kila,jer sam od malena dosta jaka. pomozite mi

 5. Draga Danijela,
  Ako želite konkretan plan ishrane možete mi se obratiti putem emaila dijetinfo@gmail.com.
  Opštih saveta ima puno na našem blogu, ali kako vidite suština je istrajnost i zdrava ishrana, a ne brze dijete.

Comments are closed.