Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Hormoni zbog kojih se gojite

Hormoni su krivi. Ali stvarno! Upoznajte neprijatelje vaše vitke linije….

w0

Nije samo što vi jedete slatko, noću ili nezdravo.. Evo vaših pravih neprijatelja.

w1Leptin – hormon čini je jedini cilj da održava salo. Paradoksalno naziv potiče od grčke reči lepto, što znači tanak. I zaista kod osoba koje nisu gojazne leptin je signal da ste siti. Ali gojazne osobe luče previše leptina i postanu rezistentne na njegov efekat. Konačan efekat leptina je nedostatk osećaja sitosti. Leptin je kriv zašto ni posle jela gojazne osobe nisu site.

Rešenje: redovno vežbanje normalizuje nivoe leptine i čini organizam ponovo osetljivim na njegovo dejstvo.

Grelin – ovo je hormon gladi. Nakon obroka nivo grelina je nizak i ostaje nizak ali posle par sati nivo w2ovog hormona ponovo raste i postajete gladni.

Rešenje: redovan san snižene nivo ovog hormona. Trudite se da spavate bar 6-8h tj koliko vam je potrebno da se osećate odmorno.

Kortizol – hormon stresa. Ovaj hormon je zadužen da nas drži u pripravnosti za napad, a u savremenom životu luči se kad se suočimo sa šefom ili ispitom ili u bilo kojoj drugoj stresnoj situaciji. Njegov efekat je neopisiva potreba za slatkim ili masnim obrokom.

Rešenje: Opuštanje dovodi nivo kortizola u normalu. Meditacija ili bilo koja druga tehnika koja će vas opustiti, normalizovaće i nivoe kortizola a pri tom i smanjiti potrebu sa slatkim.

Female became skinny and wearing old jeansEstrogen – polni hormon. Kao i drugi polni hormoni i nivo estrogena se menja tokom meseca. Nivo estrogena raste od druge polovine menstrualnog ciklusa i odgovoran je za neodoljivu potrebu za slatkim pred menstruaciju.

Rešenje: kako nije zdravo remetiti nivo estrogena, najbolji način je da zadovoljite potrebu za slatkim zdravim namirnicama kao što su voće i integralne žitarice.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *