Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Proleće – savršeno za mršavljenje

Pijace su prepune predivnih proizvoda koji vam mogu pomoći u mršavljenju. Koja je to prolećna hrana koju ne smete propustiti u borbi sa kilogramima?

field of daisy flowers

Proleće je savršen deo godine. Lepo vreme nas mami na šetnje i vožnje bicikla, a pune pijace na zdravu hranu. Iskoristite proleće da se otarasite viška kg i ne zaboravite da u meni uvrstite sledeće namirnice:

s1Rotkvice – ova sjajna povrćka je odlična kao dodatak svim obrocima . Povećava sitost u minimalno kalorija, a pošto je koren u pitanju možete računati na nju kao na dobar izvor minerala, ali i kalijuma i vitamina C i B.

Spanać – svež ili kuvan ne zaboravite da mu dodate malo sira ili mleka i evo savršenog obroka za sve, ne samo sa Popaja.

Borovnice – ovo je slobodno se može reći, savršena namirnica. Bobice prepune vitamina i minerala, ne smeju se propustiti na proleće.

Krastavac – svež krastavac praktično nema kalorija i moete a jesti koliko vam volja. Pri tom je s2veoma sit i odlično se kombinuje sa drugim povrćem. Krastavcu dodajte malo kiselog mlega i belog luka i imate savršen obrok – tzatziki salatu.

Mladi luk – odličan sam ili u kombinaciji sa praktično bilo čim – mesom, ribom ili mlečnim proizvodom. Povećaće sitost bez dodatka kalorija.

Kupus – iako se možda više vezueje za duge zimske mesece, kupus je dostupan i u proleće. Sveža salata od kupusa ima skoro pa ništa kalorija a sita je i zdrava.

Crveni grejp – iako nije iz ovih krajeva, grejp je svakako jedna od super namirnica koju ne smete propustiti. Ovo voće je jedan od prirodnih sagorevača masti i odličan za početak dana bilo kao sok ili svež.

s3Kopriva – sveža salata od koprive je jedan od najboljih načina da unesete gvožđe i folnu kiselinu i popravite krvnu sliku. Malo kalorija a puno dobrobiti od ove na žalost retko korištene namirnice.

Kajsije – pri kraju proleća moćićemo i da uživamo u kajsijama. Pune beta karotiena odlične su za ten i pomoćiće vam da vratiti malo boje, ali i imuniteta nakon duge zime.

Trešnje i višnje – slične po sastavu ove voćke su sjajne kao izvor vitamina i treba uživati u tom kratkom periodu kad su dostupne.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Proleće – savršeno za mršavljenje”

  1. Zdrava ishrana koja se bazira na povećanom unosu povrća u sivm oblicima uz izbacivanje slatkiša i peciva obično daje brze rezultate.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *