Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Najbolji saveti za dijetu

Dijeta može biti teška i komplikovana. A vrlo često i neuspešna. Evo nekoliko najboljih saveta u vezi dijeta za mršavljenje.

1. pijte puno vode – ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno da tokom da pijete vode. I kako nekome ovo može zvučati kao neobičan savet jer i inače piju dosta vode, drugi će se prepoznati. Naime, puno ljudi zameni osećaj žeđi sa osećaj gladi i umesto da popije nešto (vodu), on uzme nešto da pojede. Preko dana potrebno je da popijete bar 6 čaša vode ili bar 4 čaše vode ako jedete dosta svežeg voća i povrća.

2. najvažnije je šta jedete uveče – kako smo ranije savetovali, ne morate da preskačete večeru. Naročito ako vam je to jedini obrok koji pojedete na miru i kod kuće. Ali budite jako pažljivi u izboru hrane. neka to budu pretežno belančevine (meso, jaja, riba) sa puno povrća (salata, varivo). Svakako uveče izbegavajte ugljene hidrate (hleb, testenine, pirinač).

3. ne uskraćujte sebi omiljenu hranu – ukoliko ste zaista obožavalac slatkiše, nemojte ih izbacivati iz ishrane. Samo ograničite unos šećera na prepodne ili rano popodne, a količine prilagodite ukupnom unosu. Tokom dana ne bi trebalo da unesete više od 200kcal slatkiša.

4. koristite začine – za mnoge koji su uspešno smršali ključ uspeha je bila ukusna hrana. Na žalost mi povezujemo ukusnu sa masnom i/ili slatkom hranom tako da je nekako i logično da se istoj toj hrani vraćamo jer ne možemo da uživamo u ukusima zdrave hrane. Ali ako naučite i naviknete da hranu činite ukusnijom dodatkom začina, onda se kraj priče menja. Ne samo da ćete ostati pri zdravoj ishrani već ćete i začinima poboljšati zdravlje. naime, većina začina su snažni antioksidanti, a pri tom i poboljšavaju varenje (metabolizam).

5. doručkujte – i završićemo ove savete sa početkom dana – ne počinjite ga bez doručka. kako smo ranije naveli sad su već ozbiljna istraživanja pokazala da osobe koje doručkuju brže i bolje mršave. prema tome, pokušajte da promenite naviku ne doručkovanja i zamenite je navikom porcije musli sa mlekom ili jogurtom.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

4 odgovora na “Najbolji saveti za dijetu”

  1. Ovo zvuci veoma korisno i dobro, napokon necemo moja drugarica Jesa i ja da gladujemo i necemo imati zabranjen pristup sali za treninge zato sto po ceo dan nismo nista jele kako bi koliko toliko smrsale 😀

  2. Zanimljiv princip nejedenja 😉 Drago mi je da ćete sad moći da jedete i vežbate, jer ćete tek tako sigurno smršati. Srećno 🙂

  3. visok sam 2 metra,imam 98 kg,vrlo sam aktivan i zbog svog posla trebao bi da smrsam jos nekih 4 kila,ali bas tesko ide,iako vec poslednjih mesec dana ne jedem nista posle 16 h a za dva obroka do tad uzimam samo kuvano jelo i neku salatu.jedino cega ne mogu da se resim je hleb,ali i to sam sveo na minimum

  4. Ne znam koliko ste fizički aktivni van posla, ali trebalo bi malo pokrenuti taj metabolizam. Čini se da ne jedete puno, što znači da verovatno nije u tome problem. Pojačajte ili promenite način treninga, a što se tiče ishrane možete uzimati umesto hleba za doručak ovsene pahuljice a za ručak krompir.
    Takođe mogle bi Vam pomoći Slim 5 kasule koje ubrzavaju metabolizam bez neželjenih efekata.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *