Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

O metabolizmu i kako ga ubrzati

Surova istina: mršavljenje se dešava kad je broj unesenih kalorija manji od broja potrošenih kalorija.

 

Povećana potrošnja kalorija = mršavljenje

Samo ako unosimo manje nego što preko dana potrošimo možemo da gubimo na telesnoj težini. Do sad smo opširno obradili temu Kako uneti manje kalorija. Sad obrćemo pitanje.Umesto da se bavimo time kako da unosimo manje, ajde da vidimo šta možemo da uradimo po pitanju povećane potrošnje.

Cilj igre: jesti jednako, a trošiti više.

Kalorije se troše na bazalni metabolizam (basal metabolic rateBMR) i na fizičke aktivnosti. Priču o fizičkim aktivnostima ćemo ostaviti za drugi put, ali je svima jasno da što su aktivniji to kile idu lakše dole. Vratimo se BMR….

BMR jeste energija (broj kalorija) koji se troši u stanju mirovanja. To znači da

Možete povećati potrošnju kalorija i tako mršaviti

ako bi ceo dan ležali pred TV-om potrošili bi ove kalorije. Za žene prosek vrednosti BMR je oko 1500 za žene i oko 1600 za muškarce. BMR se izračunava na osnovu telesne visine, težine, pola i godina starosti.

Ipak, stvari nisu tako strogo unapred određene. Naime, nikako nije sve jedno od čega su sastavljeni ti kilogrami telesne težine. I tu dolazimo nekako opet do fizičke aktivnosti. BMR je na primer mnogo veći kod osobe koja ima 20% telesnih masti, nego kod osobe koja ima 50% telesnih masti čak i ako imaju potpuno istu telesnu težinu. Osoba koja ima manji procenat masti ima veću mišićnu masu, a to je tkivo koje je metabolički aktivno. Mišić sagoreva mnogo puta više kalorija nego masti.

Muškarci imaju brži metabolizam (u proseku) zato što (u proseku) imaju veću mišićnu masu. Takođe, starije osobe imaju sporiji metabolizam jer (opet, u proseku) imaju manju mišićnu masu. Prema tome, kad se vratimo osnovnoj formuli za BMR vidimo da tu ipak može dosta toga da se poradi i popravi samo redovnim vežbanjem.

Ukratko. Osobe koje su fizički aktivne, ne samo da povećavaju ukupnu potrošnju kalorija tom aktivnošću, već povećavaju i mišićnu masu, najvažniju promenljivu BMR.

I za kraj… Drage dame, nemojte se plašiti mišića. Kada kažemo veća mišićna masa ne očekuje se ni od koga da se „nabilduje“. U pitanju su, verujte, samo bolje utrenirani, lepši mišići, a ne „napumpani“, bilderski mišići.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

4 odgovora na “O metabolizmu i kako ga ubrzati”

 1. Odličan tekst kao i mnogi prethodni koje ste objavili.
  Imam samo jednu zamerku- ukoliko su naučno porverene i ispitane neke činjenice koje iznosite, možda bi bilo dobro da postavite reference na kraju teksta. Još bolje bi bilo ukoliko bi postali link na koji pojedinci mogu pogledati rad i istraživanje u celosti (ili bar sažetak) kako bi u potpunosti proširili znanje i uvideli kvalitet rada.

  Srdačan pozdrav,
  Dragan

  1. Hvala na sugestiji. Kada pišemo o naučnim istraživanjima, onda se radi o navodima iz naučnih časopisa. U tim slučajevima, slažemo se, da bi bilo korektno i citirati taj objavljeni rad.
   Nadamo se da ćete nas i dalje pratiti i deliti našu želju da prenesemo nove u naučno proverene informacije.

 2. Imam pitanje, moj bmr je 1360, zanima me koliko dnevno treba da unosim kalorija da bih za mesec dana skinula 5 kg, uz napomenu da sam fizicki aktivna, bar 5 puta nedeljno trcim gde potrosim oko 1000 kalorija.
  Unapred zahvalna!

 3. Svaka čast na redovnom treningu!
  Ako danima kad trenirate unosite oko 1800kcal a danima kad ne treninrate 1500kcal sigurno ćete izgubiti tih 5kg za mesec dana.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *