Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Trikovi za mršavljenje

Možda će vas iznenaditi naša lista najboljih namirnica za mršavljenje. Ali iznenađenje će biti vrlo pozitivno. Jer verovatno niste znali da ako želite da mršavite treba da jedete….

Pasulj je ne samo dozvoljen, već preporučen u dijetama.

Pasulj i sočivo su zvezde dobre ishrane. Puni su proteina i vlakana, kompleksnih ugljenih hidrata, gvožđa, magnezijuma i cinka. Ove namirnice se ne kupuju često, a još se ređe uvrste u ishranu ako smo na „dijeti“. Ali zaista nema razloga da izbegavate pasulj. Možete ga naraviti bez zaprške u paradajz soku i dodati bu šargarepe, zelen, celer umesto slaninice. Ne zaboravite da postoji puno vrsta pasulja, a da u radnjama može da se nađe veoma zdrava mešavina oko 10 različitih leguminoza koje će vas odlično zasititi i doneti čisto zdravlje. Pasulj se može kombinovati i sa salatama a od leblebija (pa čak i od pasulja)se može napraviti veoma ukusan premaz (dodajte mu samo beli luk i susam za bolji ukus).

Ne brinite za šećere u lubenici – u pitanju je extra hrana ako ste na dijeti.

Lubenice se ljudi klone zbog prostih šećera. Ali zaista nema razloga za to. Lubenica ima neverovatnu količinu vlakana i vode, tako da bukvalno protrči kroz creva noseći sa sobom višak hrane. Lubenica ima puno vitamina C i A, ali i kalijuma i likopena što je sve zajedno savršena kombinacija za tople letnje dane – posebno ako redovno vežbate.

Krompir je odlična namirnica za mršavljenje. Iako ga nećete naći u mnogim dijetama zbog skroba koji sadrži, ipak bolje da unesete kompleksne šećere iz krompira nego iz naprimer testenine, pa čak i pirinča (naročito ako nije integralan). Kombinacije sa kropirom su brojne i ovo povrće je i inače veoma zastupljeno u našoj ishrani pa je dovoljno samo da kažemo da ga slobodno konzumirate čak i kad ste na korigovanoj ishrani.

Kupus je verovatno najmanje iznenađenje na ovoj listi. Ali dobro je podsetiti na retrotrik za mršavljenje – kupus čorbu. U ovu superklopu možete staviti šta god vam je volja što se tiče povrća, a nemojte nikako preskočiti paradajz i celer kao verovatno dva savršena povrća za svaku dijetu. Kupus je naravno odlična salata, a ne zaboravite da ga možere spremati i u woku, sa na primer šargarepom, šampinjonima i kikirikijem. Ko je rekao da dijeta mora da bude mučenje?

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *