Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Male velike promene – brzo mršavljenje

Dobro poznata priča… pazite na svaku kaloriju, redovni ste na svim treninzima, ljubazno odbijate torte i kolače, gubite kilograme… ali uskoro uhvatite sebe kako jedete čips i naručujete dezert i mislite u sebi „Ups, ništa od dijete….“…

Umesto da u potpunosti menjate način života, možda je bolje da napravite dve tri veće promene, a ostalo da ostane po starom. Ako mislite da to nije dovoljno, probajte da preuzmete dve od sledećih saveta i videćete kako kile idu dole, i što je još važnije – da se ne vraćaju.

Naizgled male promene mogu biti vaš put ka mršavljenju!

Odaberite svoje promene:

Male promene, velika razlika

1. prestanite da kupujete grickalice – daleko od očiju, daleko od srca. Neka deca sama sebi kupe slatkiše i grickalice. Vi, ako vam se nešto i gricka, onda neka to bude šargarepa, a ne Smoki ili čips. Količina kalorija koju ćete na ovaj način izbaciti iz vašeg života je verovatno bar 500kcal na dan, odnosno u kilogramima – pola kg nedeljno, samo ako batalite čips!

2. ne preskačite doručak – već smo pisali o tome da je sad već dobro poznata činjenica, da osobe koje preskaču doručak teže gube kile od osoba koje ubace bar 300kcal pre ručka. Ovo može biti jedan manji sendvič ili voćni jogurt ali verujte nam da će vam pomoći da smršate. Organizam će ubrzati metabolizam ako zna da ima stalan priliv goriva!

3. trčite ili hodajte redovno – sa samo 20minuta trčanja ili brzog hodanja možete sagoreti dovoljno kalorija da gubite po 1kg nedeljno. Ovaj zdrav gubitak na telesnoj težini biće zasnovan na najzdravijem načinu – fizičkom vežbanju. Ako vam ne prija trčanje, onda je brzo hodanje za vas i ne brinite – sagorevate isto kalorija, a čuvate hrskavicu!

4. očistite police od nezdrave hrane – naravno ne tako što ćete ih pojesti. na vašim policama sigurno ima nezdrave hrane, a vi dobro zante koja je to. Prema tome veliko spremanje ormana može značajno doprineti gubitku kilograma jer jednostavno više neće biti izazova.

Sa povrćem ne možete pogrešiti – malo kalroija, puno vitamina i minerala

5. pojačajte unos povrća – u svakom planu ishrane koji pravim nikad ne ograničavam količinu povrća. Jako jevažno da uzimate velike količine povrća tokom dana jer ono ne samo da smanjuje osećaj gladi već je puno i svarljivih vlakana koje zahtevaju puno kalorija za varenje. O vitaminima i mineralima da i ne govorimo!

6. ostavite mesta za nešto slatko – ako već ne možete bez slatkog (s čim mogu potpuno da saosećam) onda ostavite u danu dovoljno prostora u kalorijama za nešto slatko. Umesto dva parčeta hleba, uzmite jedno ili prepolovite porciju testenine za ručak – tu vam ostaje bar 150kcal za nešto malo slatko. Na ovaj način ćete izmeći navale potrebe za slatkim, koja vrlo često uništi dijetu.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

3 odgovora na “Male velike promene – brzo mršavljenje”

  1. Poštovani, već dugo pratim članke i aktivnosti objavljene na vašoj stranici. Mnogo su mi pomogli razni tekstovi i savjeti o vježbanju u trudnoći, zdravoj ishrani nakon poroda upravo sa Vaše stranice. Sada kada sam ponovo trudna mnogo mi je lakše kada pomislim da na jednom mjestu imam prave informacije o zdravom načinu života. Želim vam ponuditi volontersku saradnju, u smislu blogg gest usluga. Mogla bih vam pisati članak o mom iskustvu sa zdravom ishrnanom u trudnoći i nakon poroda. Bilo bi mi zadovoljstvo kada bi objavili moj tekst sa na primjer preporučenim odličnim zdravim obrocima sa kalorijskim vrijednostima. Ukoliko bi va se tekst svidio, voljela bih da uz nega objavite i link prema stranic koju uređujem zajedno sa svojim suprugom: http://kakonapraviti.net/
    Tražila sam gdje bih vas mogla kontaktirati, ali mi se čini da je putem ovih komentara to najlakše postići.

    1. Poštovana, voleli bi da čujemo Vaše iskustvo sa ishranom u trudnoći. Tekst na tu temu možete poslati na isti način kao i komentar, pa ćemo ga objaviti.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *