Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Tajne najvećih loser-a

Kako zadržati novu željenu težinu? Koje su tajne bivših gojaznih za uspešno smanjenje telesne težine? Šta savetuju stručnjaci, kako ne pokleknuti pred naletom gubitka volje? Pročitajte koji to ključni momenti razlikuju uspešnije ex-buce od ostalih.

Uspeli ste! Šta dalje?
Održavanje nove telesne težine nekad je teže od gubitka kg

OK izgubili ste višak kg. Čestitamo! Ipak pred vama je najveći izazov do sad – zadržati novu kilažu….

Još pre oko desetak godina dva istraživača su krenula u potragu za odgovorom na jedno veoma važno pitanje – kako održati težinu nakon mršavljenja. Ovi američki istraživači su tražili uspešne ex-gojazne ljude i pokušavali da nađu zajedničke crte u uspešnom održavanju nove željene težine. Zanimali su ih uspešni koji su skinuli makar 15kg i održali tu novu težinu minimum godinu dana.

Evo šta smo naučilli od najvećih „loser“-a.

1. osobe koje uspešno izgube i održavaju željenu težinu pridržavaju se svog plana ishrane bez obzira na to koji je dan u nedelji, da li je praznik ili ne. Redovna pravilna ishrana za njih postala je način života, a ne privremeni cilj.

2. ispitivane ex-buce jele su na svaka 3-4 odnosno 4-5 puta dnevno. Kako je glad Ahilova peta svake dijete, redovni a

Da bi održali novu telesnu težinu zdrava ishrana mora da bude navika, a ne kratkoročni cilj

manji obroci pomažu da se „zver“ drži pod kontrolom. Uspešni vam takođe savetuju da pijete dosta tečnosti (vode, čaja bez šećera) jer se žeđ često zamenjuje sa gladi, te da osećaj koji imate u stomaku nije glad nego žeđ.

3. Doručak je obavezan – poručuju ovi uspešni ljudi. Doručak pokreće metabolizam i ceo organizam u pravom smeru – potrošnji kalorija. Preskakanje doručka daje pogrešnu informaciju organizmu – da nema hrane i da treba da štedi. Ako telu odmah ponudite kalorije ono će moći slobodno da ih troši. I doručak ne mora biti ni obilan ni fancy – činija ovsenih ili integralnih pahuljica sa mlekom ili jogurtom će biti sasvim dovoljna.

4. Vežbanje je ne tako dobro čuvana tajna , samo što većina nas previdi ovu važnu kariku u gubitku telesne težine. Ex-gojazni su u proseku vežbali svaki dan, 60minuta. Čini se puno, ali pod vežbom se podrazumevalo i šetanje. Predlaže se postepeno uvođenje sve brže šetnje i produžavanja staze, dok na kraju ne budete spremni i voljni za neko intenzivnije vežbanje.

Pratite svoj napredak – ako kile više ne idu dole, vreme je za promene

5. I još jedan često zaboravljeni činilac – TV. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su uspešno održale svoju novu težinu gledale TV tri puta manje nego prosečni Amerikanac, što je oko 10h nedeljno.

6. Konačan savet uspešnih jeste da se redovno merite i pratite napredak. ako telesne težina ne pada kako biste voleli, ili ne pada uopšte, onda pojačajte tempo ili konsultujte nutricionistu za promenu režima. Gubite kile polako, postepeno ali konstantno i ne dozvoliti sebi da odustanete. Sa druge strane poručuju istraživači, jako je važno da shvatite da ovo nisu pravila gubitka na težini, već samo preporuke. Svaka osoba imaće svoj ritam i prepoznaće svoja pravila održavanja zdrave telesne težine.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Tajne najvećih loser-a”

  1. mozda ce vam zvucati neozbiljno ali vas molim da me tako ne shvatite. sve sto je do mene sam uradila. isla na mnoga ispitivanja zbog nadimanja stomaka itd. ugojila sam se 10kg i mozda vama zvuci smesno ali ja nema sanse da ih skinem. trenirala sam i sa privatnim trenerom po 2 sata 3 -4puta nedeljno, vec 3-4 godine ne jedem hleb niti testeninu, krompir, boraniju, grasak..sve to me mnogo nadima.definitivno imam blokadu! za 2 meseca smrsam2kg!!i onda stojim na tome!!dorucak mi je u 8, uzina mi je u 12,rucak u 3 i oko 18h pojedem nesto malo. znaci sve bez hleba-najvise proteine i salate! sada imam 66kg, a treba da imam 58! prosto sam vise ocajna jer nemam resenje! davala sam i silne pare na te preglede pa onda na licnog tenera i zaista nista. 2 kg i to je to!! vidim da je blokada i to vec 4 godine ne mogu da resim! nemam vise ni novca za odlazak kod nekog ko ce mi opet dati samo savet pa opet ja sve to uradim i prihvatim a rezultata nema. ako mozete, i zelite pomozie! Ivana 35 godina. Hvala

  2. Očigledno sve radite kako treba, živite zdravo, vežbate, ne jedete slatko (pretpostavljam). Zašto nemate 58kg?
    Prvo, bilo bi vrlo zanimljivo kad biste mogli izmeriti svoj telesni sastav, odnosno od čega su tih trenutnih 66kg sastavljeni. Moja pretpostavka je od mišića i nešto malo masti, što je odlično. Zašto mislite da morate a imate 58kg?
    Drugo, moguće da se Vaš organizam sad već navikao na određenu ishranu. Promenite malo ishranu, na primer na nedelju dana se vratite na staro i onda počnite ponovo.
    Ali za mene je i dalje prvo pitanje osnovno – zašto baš 58kg? Nije sve u brojkama, a vi živite zdrav život… Uživajte 🙂

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *