Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Sprečite gojaznost dece

Ako mislite da je gojaznost kod dece problem samo u Americi, onda grešite. Sve više dece i na ovim prostorima ima višak kilograma…

o

o1Gojaznost u detinjstvu za posledicu ima, pored direktnih i indirektne posledice tipa povećanog broja mladih i odraslih koji pate od gojazosti i posledičnih bolesti kao što su šećena bolest, bolesti krvnih sudova i slično. Ove bolesti se javljaju češće i ranije kod osoba koje su bili gojazni i kao deca.

Zašto bismo dopustili da se ovo dogodi našoj deci? Zar im ne želimo sve najbolje? Upisujemo ih na jezike, glumu i slično u nadi da će im to značiti u životu ali ih istovremeno hranimo nezdravim namernicama. Loša ishrana dece može biti posledica nezanja ili nebrige ali svakako da se oba mogu ispraviti. Kako zdravo hraniti decu i tako sprečiti gojaznost?

Prestanite da decu hranite brzom hranom – uglavnom sve što može da se kupi po oorestoranima, kioscima i pekarama nije adekvatno za dečju ishranu. U radnjama zdrave hrane još može da se nađe nešto zdravo a to su uglavnom musli bar, štanglice pahuljica sa medom i orašastim voćem. Takođe, uvek moćete kupiti i neku bananu ili drugo voće. Kokice i sladoled su možda najmanje „zlo“ na ulicama ali i njih treba dozirati obzirom na broj kalorija koji je imponzantan u oba proizvoda.

Ne hranite dete na brzinu – obično prilagođavamo ishranu deteta svojim obavezama, ali zapravo bi ishrana (kao što nam i njegovo zdravlje) trebali da budu na prvom mestu. Dečje kao i svoje glavne obroke planirajte nedelju dana unapred što će vam omogućiti da na vreme kupite sve što vam treba. Kad je frižider, zamrzivač u špajz pun zdrave hrane, lako je sastaviti obrok.

o3Hranite dete voćem i povrćem – ove dve vrste namirnica su veoma slabo zastupljene u našoj ishrani a vrlo često i u ishrani naše dece. U svakom slanom obroku treba da bude bar dve vrste povrća, a u slatkim obrocima ili dezertima voće. Takođe, stalno nudite dete vodom koje i sami retko pijemo, a zapravo je voda ta koja nam često nedostaje kad osećamo glad, a ne hrana.

Aktivirajte sebe i dete – većina nas previše vremenaprovodi pred Tvom i kod kuće gde smo redovno vrlo malo aktivni. Ako već ne ide na neki sport, onda je obavezno da dete „istrčavate“ svakodnevno. Povećana izička aktivnost povećaće i glad pa će dete biti spremnije i da prihvati namirnice koje mu nisu omiljene (tipa voća i povrća). Naravno manje vremena pred Tvom i kompjuterom znači i više potrošenih kalorija što je takođe vrlo važno u spečavanju gojaznosti.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

3 odgovora na “Sprečite gojaznost dece”

 1. Postovana,
  Imam dve cerke. Starija ima 22 godine ,nikada kod lekara nije isla jer nije bilo potrebe,bavi se sportom ,manekenstvom i studira…savrseno. Druga mladja cerka ima 13 godina i veoma je gojazna,ima 70 kg,a visoka 1,62cm. Sve sam cinila za nju vodila kod nutricioniste ,na sport, specijalno za nju kuvala…i nista,sve je deblja i deblja..tesko mi je. Jedino gde sam videla uspeha je kada je isla na Čigotu . Tamo je bio tim strucnjaka koji su 24 h radili sa cerkom i za 10 dana je smrsala 4 kg!!! Na zalost,ne mogu je vise slati tamo preko zdravstvenog centra jer po novom zakonu u Srbiji dete moze da ide samo jednom do 18.-te godine. A inace dan tamo kosta 50 eur.Mnogo je ….Recite mi kako da doprem do cerke ,kako da ja sama pokusam da joj pomognem?..

  S postovanjem,
  majka Gordana Đorđević

 2. Poštovana Gordana,
  Mnogi su uzroci za gojaznost dece, a sigurno da treba ući u suštinu problema i lečiti uzrok a ne posledicu. Hrana je samo jedan deo priče. Mislim da je neophodan timski rad te Vam savetujem konsultaciju dečijeg psihologa uz naravno plan ishrane.

 3. Hrana je sigurno najvise odgovorna za gojaznost, ali takodje i neaktivnost. Svi su za kompjuterima, niko vise ne trci, igra fudbal, odbojku… Jako lose.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *