Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Da li jedete kinou?

Ako ne, onda počnite… evo i zašto…

q0

Ako vam ne smeta da jedete namirnice koje nisu sa ovog podneblja onda navalite na kinou. Ova fantastična žitarica je sa punim pravom dobila ime Superhrana budućnosti, i to još pre više od četiri hiljade godina. Puna proteina, širokog dijapazona aminokiselina, niskog glikemijskog indeksa, čini se da je ova žitarica kao ni jedna druga. I tu smo u pravu….

q2Kinoa (quinoa) potiče sa Anda, planinskog venca u Južnoj Americi. Njeno poreklo je zaista drevno jer, zajedno sa krompirom i kukuruzom, spada u tri osnovne namirnice prastare civilizacije Inka.

Sastav kinoe je svakako unikatan. Kinoa sadrži više protina nego bilo koja druga žitarica, preciznije 17-20%, u odnosu na recimo pirinač koji sadrži oko 7% belančevina. I ne samo to – aminokiselinski sastav zrna kinoe je fantastičan i skoro kompletan u smislu prisustva esencijalnih aminokiselina, što se takođe ne može reći za druge žitarice. Kinoa je bogata retkim aminokiselinama u biljnom svetu – lizinom, metioninom i cisteinom i zato odlično nadopunjuje sa na primer pirinčem. Zanimljivo je da kioa sadrži i albumin, protein koji ste do sada uzimali samo preko belanca.

q1Sa druge strane, kinoa, kao i sve druge žitarice bogata je skrobom i prostim šećerima i zato je dobar izvor i „spore“ i „brze“ energije neophodne svakom sportisti. Količina vlakana u porciji kinoe je sasvim prosečna, ali je dobro da je sve ovo upakovano u relativno malu kalroijsku vrednost od sveg 220kcal po porciji (veća šolja).

Kinoa sadrži i vrednu masnu kiselinu – q3linoleinsku, kao i veći broj minerala i vitamina. Baš po svom mineralnom sastavu kioa spada u super namirnice. Obzirom da je bogata gvožđem, folnom kiselinom, magnezijumom, zinkom, kalcijumom. Kinoa je bogata vitaminom E kao i mnogim vitaminima iz B kompleksa.

Kinoa se svakako preporučuje osobama koje pate od malokrvnosti ali i svima koji ovo stanje žele da spreče. Takođe dobra je i za terapiju i prevenciju migrena (glavobolja), ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i gojaznosti.

q4Kinoa je i neverovatno ukusna. Kada probate kinou znaćete o čemu govorimo, ali recimo da je slična ukusu kuvanog žita stim što se sprema za delić vremena koje je potrebno za druge žitarice. Naime, da bi skuvali integralnu kionu potrebno vam je ne više od 15 minuta. Može se jesti i hladan i topla i lepo se kombinuje sa špovrćem u salati, kao testo u supi ili prilog uz lepo parče mesa.

Zahvaljujući ovim osobinama kinoa je na vrhu liste i za ozbiljne sportiste i rekreativce, ali i za entuzijaste u potrazi za zdravom niskokaloričnom hranom.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *