Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Postpraznični oporavak

Sad kad su prošli praznici vreme je za malo vežbanja (crevnih) vijuga…

p

Kako se oporaviti od praznika? Većina nas oseća nadutost, tromost i nevoljnost, dok je suštinski problem p1je uglavnom u nadutosti. Najčešći razlog nadutog stomaka jeste stop u varenju. Obično, a naročito često ovih postpranzičnih dana, uzrokovan je prejedanjem ili ishranom na koju nismo navikli. I kako ste ovih dana verovatno jeli (i previše) slatkog i masnog vreme je da malo poradite na boljem varenju.

Evo kako se možete osloboditi nadutog stomaka:

p0Šetnje – možda niste u fazonu vežbanja ali i „obična“ šetnja vam može pomoći da malo pokrenete varenje. U stvari svaka fizička aktivnost koja bar donekle uključuje i trbupne mišiće (a hodanje je jedan od blagih oblika takve aktivnosti) dobar je za smanjenje nadutosti. Iako šetnjom neće izgubiti bogznakoliko kalorija, osećaćete se bolje, a razlog tome biće i efikasnije praženjenje creva.

Voda – slatkiši povlače vodu i velika je šansa da ako p2ste malo pojačali unos slatkiša ovih dana (kao i većina nas) onda je trebalo i da povećate unos vode. Ipak, retko ko misli na vodu ili oseća žeđ nakon punog stomaka od slavkih obroka. Od danas krenite sa unosom od oko 3 litre vode na dan. Ova praksa će vam pomoći da smanjite nadutost i da pročistite creva.

Voće – puno vode, a siromašno kalorijama, voće će biti odličan prelaz sa slatkog menija na zdravu ishranu. Prema tome, navaile na sadašnju ponudu – od jabuka, p3preko narandži, grejpa i manadarina, dovoljan je izbor da sebi napravite svakodnevni užitak od voćne užine. Ne brinite za šećere u voću – vama su potrebni šećeri u ishrani, ali ne u količinama koje su uobičajene za ovo doba godine.

Povrće – ako ne računamo rusku, salate su ovih dana bile u manjku na skoro svakog trpezi. Sad krenite da to nadoknađujete. A kako zima nije baš poznata po velikom izboru povrća, onda lepo pravite sebi kupus čorbe sa paradajzom i ubjte dve muve jednim udarcem – smnajite nadutost i smršajte zdravo.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *