Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Mršavljenje u funkciji sprečavanja tumora

Razlog više za zdravu ishranu.. ako Vam je uopšte bio potreban dodatni razlog…

c2

Da li ste znali da smanjenje telesne težine smanjuje i rizik od raka?

s3Verovatno težite da izgubite koji višak kg zbog lošeg izgleda. Ako imate više od 40 godina onda možda gubite kilograme kako biste snizili krvni pritisak, šećer ili masti u krvi.

Ali verovatno niko od vas ne gubi kilograme da bi smanjio rizik od karcinoma. A stvar je zapravo da smanjenjem telesnih masti veoma efikasno sprečavate tumore debelog creva, dojke, jajnika, prostate, pa čak i pluća.

Suština smanjenja telesne težine u smanjenju veličine, pa možda i broja masnih m0ćelija u telu. Sa druge strane mršavljenjem se smanjuje i broj ćelija zapaljenja u krvi. Ove ćelije kod gojaznih ljudi izazivaju hroničnu inflamaciju, zapaljenje koje ne osetimo ni ne primećujemo, osim kada njegovo dejstvo dovode do stvaranja slobodnih radikala i mutacija. Najopasniji slobodni radikali jesu baš oni koji nastaju delovanjem slobodnih radikala na masti. Ovi produkti mogu da deluju direktno na gene i izazovu mutacije, koje ako nisu dobro kontrolisane, dovode do stvaranja tumora.

w3Gubitak težine koji je dovoljan da bi se smanjio rizik od oboljevanja od raka je svega par kilograma. A gubitkom 10% telesne težine (10kg ako ste imali 100kg) biće dovoljan za trajne pozitivne promene.

Kad pričamo o masnim naslagama, ne govorimo samo o salu kao o estetskom problemu već kao i kao o organu koji luči hormone. Ovi hormoni na neki način imaju funkciju da održavaju tu količinu masti, ali kako se količina sala smanjuje tao se smanjuje i efekat ovih hormona.

Dodatno možete smanjiti rizik od kancera tako što ćete unositi antioksidanse. Ovo možete uraditi tako što ćete jesti dosta svežeg voća i povrća, ali i sok od paradajza, kuvanu šargarepu, orašasto voće.

Povrće imaju svoj dodatni benefit jer je bogato vlaknima koja poboljšavaju peristaltiku creva, što dodatno smanjuje rizik od raka debelog creva, a i gojaznosti.

Sve u svemu, sad je još jasnije koliko je zdrava ishrana važna, što u smislu smanjenja telesnih masti što unosa zdravih materija, pre svega antioksidanasa.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *