Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Dokazano zdrava hrana

Šta je danas stvarno zdrava hrana? Evo šta i to sve naučno dokazano…

Healthy

Da li ste se ipak zapitali da li postoji naučno dokazana zdrava hrana? Naravno istorija ljudskog roda je pokazala da su neke stvari bolje od drugih, ali u početku se recimo mislilo da duvan pročišćava disajne puteve a da je beli pirinač mnogo bolji od smeđeg. Ovaj put bavimo se isključivo naukom i onim što je nauka dokazala da su zaista zdrave namirnice.

1. vlakna su dokazano zdrava. Nema studije koja nije pokazala da vlakna smanjuju učestalost različitih vrsta http://www.dreamstime.com/-image22127361tumora, a pre svega tumora debelog creva. Ovo se posebno odnosi nas ve vas koji u porodici imate slučajeve raka debelog creva, ali i na sve vas koji nemate redovno stolicu. Takođe vlakna veoma povoljno utiču na smanjenje loših masti u krvi a time i velikog broja bolesti koje su povezane sa tim kao što su bolesti srca i krvnih udova.

2. povrće – ne samo zbog gore navedenih vlakana već i zbog brojnih fitohemikalija od kojih mnoge još nisu stavljene u tabletu, povrće treba jesti u svim oblicima. Za vlakna smo već rekli a dodatni benefit na iste gorespomenute bolesti imaju i antioksidansi u brokolima, šargarepi, bundevi, zelenom lisnatom povrću.

3. voće – iako je sve više prskano i sve dalje od svog izvornog oblika, veličine, ukusa pa i sadržaja, voće i dalje preporučujemo i to posebno borovnice koje imaju najveći antioksadantni potencijal.o2

4. omega 3 masne kiseline – takođe nema ni studije koja nije pokazala dobrobiti omega 3 masnih kiselina. Naravno nije važno da li ih uzimate preko hrane ili suplemenata, ove dobre masne kiseline smanjiće nivo lošeg holesterola, povećaće nivo dobrog holesterola i to je dupli udar na indeks ateroskleroze što se u pogledu prognoze vidi kao značajno smanjenje mogućnosti infarkta i šloga. Najbolji izbor dobrih masti jeste u morskoj ribi, zatim orašastim plodovovima i konačno u uljima kao što je repicino, bundevino, maslinovo.

f05. kakao – često zaboravimo na ovaj čarobni napitak. Naravno većina vas beži od mleka (i to verovatno potpuno nepotrebno) pa onda kakao nekako ispadne iz kombinacije. U svakom sluačju možete ga dodati proteinskom šejku i znati da činite nešto za sebe i protiv upale i dejstva slobodnih radikala.

6. kafa i čaj – iako ne treba preterivati sa ovim napicima (naročito ako koristite sagorevač) onda im se bar treba prepustiti jednom do dva puta dnevno kao dobrim porocima. Zeleni čaj je posebno dobar ali za njim ne zaostaje puno ni stara dobra kafa. Prema tome uživajte i ne brigajte – ako popijete kafu ujutru činite sebi više dobro nego loše.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *