Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Popravite imunitet – priča o omega 3

Ne treba izbegavati SVE masti. Ali evo priče o tome kako dobre masti (omega 3) mogu da vam spasu zdravlje…

o

o2O nezasićenim masnim kiselinama smo već govorili a onda smo spomenuli da su omega 3 one najzdravije koje možete i treba da unosite svakodnevno. Dobrobiti ovih masnih kiselina su mnogobrojne, a uključuju sprečavanje bolesti kao što su ateroskleroza, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog creva. Takođe omega 3 masne kiseline su veoma važne za zdravlje jer utiču na imunitet i fizičku spremnost.

Evo hrane koja je bogata omega 3 masnim kiselinama:

1. orasi – ako dodate šaku oraha svojim jutarnjim ovsenim pahuljicama činite puno toga dobrog za sebe. Orasi su bogati alfa linoleinskom kiselinom, jednom od omega 3 masnih kiselina. Pored oraha u vaš dnevni miks orašastog voća možete ubaciti i pistaće i lešnike. Bademi ne sadrže ovu masnu kiselinu.

2. riba – naravno na prvi spomen omega 3 masnih kiselina većina se prvo seti ribe. Naravno kako smo ranije naveli nije sve jedno koju ribu jedete. Najbolje je da izaberete morske ribe kao što su tunjevina, haringa i sardina, a može da prođe i pastrmka.

3. pasulj – pasulj, grašak i sočivo takođe sadrže omega 3 masne kiseline i ako ste vegetarijanac koji ne jede ribu onda će vam o3ove leguminoze dobro dođi i kao izvor proteina. Pasulj ima srednji glikemijski indeks tako a je dobar i za vas koji se plašite ugljenih hidrata.

4. mleko – iako kod nas nije tako popularno, van naše zemlje se može kupiti mleko sa dodatnim omega 3 masnim kiselinama. Ovo je dobra kombinacija jer je mleko odličan izvor kalcijuma i fosfora i dobar izvor proteina tako da zajedno sa omega 3 čine dobru osnovu za imunitet i zdravlje kostiju.

5. zdravo ulje – hladno ceđeno maslinovo ulje kao i ulje uljane repice i lana jesu najbolji izvori omega 3 masnih kiselina. Ovo naravno ne znači da možete slobodno pržiti hranu na ovim uljima ali svakako možete preliti salatu ili meso kašikom ovih ulja.

o16. spanać, kelj, zeleno lisnato povrće – na ove namirnice se retko misli kad se spomenu omega 3 ali zaista i ovo povrće ih sadrži u priličnoj meri. Salata sa svežom zelenom salatom i spanaćem prelivena kašikom maslinovog ulja uz dodate pistaće – šta će vam bolji izvor omega 3.

7. alge – možda nisu svima prvi izbor hrane ali mnogi vegetarijanci i vegani zaista održavaju dobro zdravlje upotrebom algi. Možda je vreme i da vi bar probate ove namirnice u obliku salate.

Konačno, koji god izvor omega 3 da izaberete neće pogrešiti jer ćete dovesti svoje masti u savršeni balans – bar u krvi. Suplementacija omega 3 masnim kiselinama ostaje dobra opcija i svakako ne zanemarljiva obzirom da vrlo lako, uzimanjem svega dve kapsule na dan možete uneti sasvim korektnu količinu omega 3 – čak 2g.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *