Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Da pojednostavimo…

Kako uspeti u mršavljenju? Šta to razdvaja one koji su izgubili kg od onih koji i dalje drže dijete? Budite jedna od uspešnih priča uz naše savete za držanje dijete.

 d0

Pripremite se na uspehd1

 1. Pojednostavite plan ishrane – tri veća obroka i dva manja i neka obroci budu jednostavni sa tri namirnice od koje jedna za glavne obroke mora biti povrće
 2. Počnite polako i postepeno uvodite promene – nemojte odmah sve ukinuti. Krenite polako ali budeite istrajni i svaki drugi, treći dan sebi postepeno smanjujte obroke i korigujte nairnice.
 3. Svaka promena je važna – ako mislite d anije važno što više ne grickate između broka ili što ste prešli sa belog na integralni pirinač, varate se – sve se računa!

d2Umerenost je ključ uspeha

 1. Ne zabranjujte sebi ništa, ali zaista! Sve je u količini i u svakoj dijeti treba i mora da bude mesta za vašu omiljenu hranu samo je pitanje koliko nečega smete da pojedete.
 2. Smanjite porcije. Za ovo će vam pomoći da koristite manje tanjire, koji će se lakše napuniti sa manje kalorija. Verujte ovaj trik radi – mozak je čudo.

Nije samo važno šta jedete već i kako jedete

 1. Jedite u društvu kad god možete jer ćete tako pojesti manje nego kad jedete sami sa svojim mislima.s3
 2. Jedite polako, žvaćite dugo. Dobro sažvakana hrana ne nadima i osećaćete se sitijim.
 3. Uživajte u hrani. Uživanje u hrani je glavni preduslov za održavanje dijete, prema tome, nikad ne jedite bezukusnu hranu.
 4. Slušajte svoje telo ili još bolje naučite ponovo da slušate svoje telo. Ono će vam veoma jasno reći kad je hrane dosta i koja vam hrana odgovara a koja ne.
 5. Obavezno doručkujte, jedite manje obroke tokom dana. O važnosti doručka smo već pričati, kao i o manjim obrocima tokom dana. Oba su odlična načina da podstaknete svoje metabolizam da radi punom parom i sagoreva kalorije.
 6. Izbegavajte noćne obroke – jasno i važno!

s2Navalite na voće i povrće

 1. Zeleno lisnato je povrće sa namanje kalorija a najviše vitamina. Kupus, kelj, spanać,zelena salata, pa čak i krastavac, tikvice, karfiol, brokoli… navalite i ne mislite na kalorije – potrebno je da pojedete ceo kilogram ovih namirnica za 100kcal!
 2. Slatko povrće će vam utoliti glad za slatkim. Jedite slobodno krompir, kukuruz, bundevu.
 3. Voće je odličan dezert i ne zaboravite da je svako voće dobro i ne brinite o razlikama u sastavu – svako je bolje od parčeta torte.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *