Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Upoznajte se – masna ćelija

Better know your enemy – masna ćelija.

f

MAsno tkivo - lepše pod mikroskopom nego u stvarnosti.
Masno tkivo – lepše pod mikroskopom nego u stvarnosti.

Salo se sastoji iz masnih ćelija. Pod mikroskopom one izledaju vrlo bezazleno, onako okrugle, bele, skoro pa simpatične. Ali mi znamo bolje… Masne ćelije su odgovorne za vaš izgled, ali i za vaše zdravlje. Prema tome – upoznajte svog neprijatelja.

Kada unosite više kalorija nego što potrošite masna ćelija će samo za vas čuvati višak tih kalorija i to sa velikim kapacitetima. Naime, ova ćelija može da se uveća i do šest puta ako je to potrebno, odnosno ako joj dajete dovoljno materijala. Ako to nije dovoljno, ova moćna ćelija će se i deliti tako da će od prosečnih 40 milijardi koliko ih ima prosečan čovek dostići cifru od 100 milijardi, opet samo za vas.

a1
Stomak bez salce više je od lepog prizora – znači zdravlje.

E sad, ova ćelija nije samo pusti depo masti. Masna ćelija je vrlo aktivna i radiće sa vama da se popuni što više. Masne ćelije luče estrogen, zadužen za pripremu žena da budu majke što znači dodatne kg što u mastima, što u vodi. Muškarci normalno maju vrlo male količine estrogena, ali i oni nisu imuni na povećanje količine ovog hormona ukoliko to masti „žele“. Višak estrogena kod muškaraca može da izazove sniženje nivoa testosterona.

Dodatno masti na stomaku su vrlo različite od masti na kukovima. Ova mast je ta koja je zaista naš neprijatelj. Ona je direktno štetna po zdravlje jer podstiče zapaljenje i direktno je odgovorna za bolesti jetre, krvnih sudova i srca.

Naravno, kada mršavimo ceo proces je u suprotnom pravcu, sve sa smanjenjem veličine masnih ćelija i njihovog lošeg efekta na zdravlje. Ali broj masnih ćelija ostaje isti i one su tu spremne da prime sve što u njih možete da sipate. Zato je  umerenost ključ…

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.