Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Psihodijetologija

Problem jeste u nama.. ali ne toliko u tome šta jedemo, koliko u onome što mislimo i osećamo…

Summer fruit salad ingredients, strawberry, blackberry, cherry

psi2Malo je nezgodno da nekome ko je došao po savet kako da smrša reći da mu treba i savet neke druge vrste – psihoterapijske, uglavnom. Na ovim područjima se i dalje psihoterapiju ide tajno, nerado ili, još češće, ne ide se uopšte. Tako da, razumećete me, ne spominjem često psihoterapiju svojim klijentima, osim evo sad u ovom tekstu…

Sa druge strane (bare) u Severnoj Americi, a sad već i u dobrom delu Evrope veoma je popularno pričati o sebi i svojim osećanjima a psihoterpija je neizostavan deo lične higijene. I odatle nekako i dolazi pravac dijeto-psihoterapije koji se zasniva na promeni odnosa prema sebi, svojim osećanjima i ponašanju kako bi se postigla vitka linija.

I kako različite anksioznosti nisu specijalitet zapadne kulture, a naročito sad kako već jedno psi1vreme prolazimo kroz razlite tranzicije u drštvu (o ličnim da i ne govorimo), verujem da je mnogo vas gojazno, što bi se reklo, na psihičkoj bazi, te da bi ovaj pristup dobro došao i na ovim prostorima.

Svaka osoba je različita, pa su i pristupi u ovom vidu dijeto-psihoterapije različiti ali suština priče bi bila, u veoma grubim crtama, promena odnosa prema sebi. Većina nas, koja se bori sa kilogramima je zapravo prestroga prema sebi. Kad pojedemo nešto što ne bi trebali oštro se kritikujemo, ali uzimamo drugi zalogaj da bi potopili osećaj krivice. I onda naravno onda jedan začarani krug kritike i bega od iste….

Stručnjaci preporučuju da se ne kritikujete previše, da sebe zavolite, prihvatite i oprostite i sa te tačke krenete u mršavljenje. Osobe koje su po prirodi perfekcioniste imaju veliki problem da sebi priznaju i najmanju grešku i često izgledaju kao da ih nije briga za izgled, a stvarnost je zapravo sasvim suprotna.

Istina je sigurno u tome da svaki novi pohod u vitkost treba započeti sa pozitivne tačke gde sebe prihvatamo i negujemo i želimo sebi zdravlje, a ne savršen izgled. I ako se i dogodi neka greška u ishrani, videti zašto se dešava, zašto sebe sabotiramo. Onda ponovo razumevanje, ljubav prema sebi i nastavljamo dalje, bez krivice i kritike…. Cilj je biti zdrav, aktivan i srećan!

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *