Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Najbolja hrana za muškarce

Od masnih kiselina koje poboljšavaju imunitet, preko korekcije lošeg holesterola čokoladom i mišićne mase sočnom šniclom, do cinka koji povećava nivo testosterona. Put do muškog (zdravog) srca je preko ove hrane…

m00

Nemasno crveno meso – ako volite lep odrezak sa lepom salaticom, imate sreće. Ovo je idealna klopa za muškarce. Ovo meso je pretrpano m3proteinima a ima veoma malo masti. Takođe, crveno meso je jedan od najboljih izvora leucina – jednog od aminokiselina koje pomaže izgradnji mišića.

Crna čokolada – ovo nek zanemare oni na low/zero carba ali za sve vas ostale čokolada jeste jedna od najboljih hrana za muškarce. Naravno umereno. Prava čokolada smanjuje loš holesterol, poboljšava cirkulaciju krvi.

Školjke – su jedan od najboljih izvora cinka. I nije da ih jedemo svaki dan, ali sve za cink! Cink je veoma važan u imunim funkcijama i m1poboljšava kvalitet sperme.

Avokado – iako kaloričan, avokado je odličan izvor dobrih masti i zato je važan za balans svih obih loših masti koje unesemo preko mesa i mlečnih proizvoda. Drugi dobri izvori dobih masti su masline i orašasto voće.

Morska riba – slobodno je jedite dva do tri puta nedeljno i uživajte u dobrim mastima i gomili proteina.

Đumbir – kod nas na žalost zapostavljen začin, ali zapravo radi o pravoj energetskoj bombi. Zaboravite na kofein i stavljajte đumbir u hranu – pomoći će varenje i sagorevati kalorije za vas (i ovo nije samo fraza). Takođe đumbir je dobar u otklanjanju bola usled sportskih povreda.

Sir i jogurt – Pored dobro poznatog kalcijuma ovi proizvodi su bogati i proteinima, kalijumom i dobrim bakterijama.

m4Banana – ovo voće je svega prebogato kalijumom koji je izuzetno važan za zdravlje srca i mišića.

Pistaći i brazilski orasi – ovo orašasto voće nije prvo koje spominjemo ali je za momke jedno od najvažnijih. Opet spominjemo cink,dobre masti i selen – jedna od najvažnijih antioksidanata.

Paradajz (pire) – o ovom povrću smo već dosta govorili ali samo da ponovimo da je u pitanju super izvor kalijuma, ali i likopena jednog od najjačih antioksidanata. Sličnu ako ne i bolju ulogu može da ima i sok od paradajza, paradajz pire ili sos od paradajza (bez šećera, naravno).

Zamrznuto povrće – ko ih je smislio, svaka mu čast. gotovo za 15 min, ne zahteva pripremu, a m2savršen je izvor vlakana bez kalorija. Svaki neženja (treba da) sanja o ovakvim namirnicama.

Zeleno lisnato – i kakv bi to spisak super hrane bio bez ove grupe povrća. Već smo pisali na ovu temu ali samo da vas podsetimo na verovatno najsavršenije povrće na svetu – spanać, brokoli, blitva, zelena salata… Sezona je počela pa navalite.

Integralni pirinač – jedan od najboljih izvora složenih UH (pored ovsenih, koje evo ovom prilikom spominjemo kao super hranu). Integralni pirinač se sprema lako ako ga prethodno potopite u vodu pola sata. Kombinujte ga sa mesom ili ribom za ručak.

Bobičasto voće – od borovnica preko ribizli, malina, jagoda – malo kalorija a prepuno vitamina i prirodnih antioksidanata koje farmaceuti još nisu uspeli da kopiraju. Ovakvu mešavinu multivitamina nećete dobiti ni u jednoj kapsuli.

 

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *