Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Mešaj, pumpaj, odmaraj

Aaaaaaaa! (uzvik dosade)… mrrrrzi me da vežbaaaaaam…

Subota: Ugojila sam se, sutra počinjem da vežbam, ionako imam višak slobodnog vremena.
Nedelja: Dosadno mi je, mogla bih da vežbam, mada mrzi me, danas je nedelja… loše bi bilo da počnem u nedelju ipak je nedelja dan za odmor ne bi valjalo stvarno.

Samoopravdanje vas neće daleko dovesti. Ili vas bar neće dovesti do fitness centra ili staviti na bajs. Verovatno vežbanje smatrate mučenjem ili u boljem slučaju dosadnom, jednoličnom, nepotrebnom aktivnošću. Ali, kao i kod pravilne ishrane, ako je motivacija tu, volja će pobediti.

I iako ćete naći savete tipa da pešačite do posla ili da idete stepenicama, a ne liftom, naš je savet da se ipak date u ozbiljno vežbanje 3-5 puta nedeljno i da odradite taj trening kako valja.

A kako bi vaš plan da se aktivirate uspeo, evo na šta treba da pazite:

1. Budite realni. Verovatno ćete morati da počnete sporije i laganije. No je skroz ok i ne dajte da vas to obeshrabri. Ipak smo bili u hibernaciji poslednja 4 meseca.

2. Napravite plan vežbanja, a ako ne možete sami nek to neko učini za vas. Mnogo je lakše držati se nekog plana nego svaki put smišljati šta i kako. Zato su dobri grupni programi ili još bolji personalni treninzi. Važno je da ne ostavite previše mesa za malverzacije (neodlazak na trening) kada snaga volje počne da popušta.

3. Mešaj, mešaj. Prevarićete svoj sistem vrednosti ako izaberete dve vrste treninga. Onda neće ni primetiti da čak 5 puta nedeljno vežbate i da, možda, čak i uživate u tome.

4. Pumpaj! Tegovi su iz raja izašli. Sećate se da smo pričali o tome kako samo mišićna masa može da se koriguje od svih faktora koji utiču na metabolizam. E pa, tegovi (i slične sprave) su način da ipak progurate i koju čokoladicu, a da se ne primeti.

5. Odmor i relaksacija takođe pripadaju ovoj priči jer bez odmora nema vežbanja, a bogami ni gubitka na kg. Telo pod stresom štedi sve, pa čak i svoje salo. Umorno telo ne vežba, ono se zaista mrcvari. Obratite jednaku pažnju na vreme za odmor koliko i na vreme za umor.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *