Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Šta je integralno i zašto je to važno

Glavna razlika između integralnog i belog brašna je u sadržaju vlakana. Dijetna vlakna su izuzetno zdrava, a pri tom su i veoma važna za sve osobe koje žele da smršaju.

Zdravstvene koristi integralnih namirnica su  dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola. Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini. Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata ali i za kvalitet kože i noktiju.Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Namirnice od integralnog brašna su retke i kalorične

Prvi razlog zašto treba jesti namirnice bogate vlaknima tokom dijete jeste što kontrolišu nivo šećera u krvi. Naime namirnice koje su bogate vlaknima postepeno otpuštaju šećer. Zbog toga nivo šećera u krvi ostaje stalan i nema velikih skokova šećera u krvi. Problem sa skokom šećera u krvi jeste što njemu sledi nagao pad nivoa šećera u krvi i naravno glad. Zato kad pojedemo nešto sa belim brašnom ili šećerom osećamo se super u početku jer nam „šećer udari u glavu“ ali brzo nakon toga osećamo glad. Integralne namirnice imaju 5 puta više vlakana nego „bele“ i zbog toga nema skoka šećera, nego stalnog priliva šećera i dugoročnijeg osećaja sitosti.

Drugi razlog zašto treba da jedete integralne namirnice, voće i povrće jeste osećaj sitosti. Ne samo zbog postepenog otpuštanja šećera iz rastvorljivih vlakana, već i zbog nerastvorljivih vlakana. Ova nerastvorljiva vlakna – celuloza, povlače vodu u creva i na taj način povećavaju sadržaj  u crevima i osećaj sitosti koji na taj način nastaje.

Voće i povrće su idealan izvor vlakana

Problem za integralnim namirnicama u našim krajevima jeste što su veoma retke u svetu hleba i peciva. Obratite pažnju na sadržaj „integralnih“ peciva i videće da većina sadrži vrlo mali procenat integralnog brašna. Takođe, ako je neka namirnica zaista integralna to ne znači da se može jesti u neograničenim količinama – pravi integralni hleb je težak, tvrd i sit i bogatiji kalorijama nego vazdušasti beli hleb. Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – onda i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.

I zato, zbog svega navedenog znajte da je najzdraviji i najsigurniji način da iskoristite vlakna u dijeti (bez dodatnih kalorija) jeste da jedete voće i povrće – voće ujutru, povrće za svaki obrok.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *