Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Tajna zdravog mršavljenja

Zdravo mršavljenje je verovatno jedini način kako treba mršaviti. I svi ćete se složiti sa ovom činjenicom. No šta to zaista znači?

Kad ovako gledamo nekako je sasvim normalno da neko ko je zdrav, a elegantno popunjen, želi da ostane zdrav i elegantan. I ako smo se svi složili da je ok smršati ukoliko to radimo na zdrav način, ne narušavajući zdravlje onda zašto bismo radili išta osim toga?

Šta znači “zdravo mršavljenje”?

Prvo, zdravo mršavljenje je zvučan pojam ali veoma nejasan. Svaki nutricionista će vam reći da je organizmu dnevno potrebno oko 2000kcal iz ugljenih hidrata, masti i belančevina, uz adekvatan unos minerala i vitamina.

Ako mi smanjimo unos hrane, kako bi stvorili kalorijski deficit, tj mršavili, na račun čega smo napravili ovaj minus? Čega to treba da unosimo manje? Mozak i mišići rade na ugljenim hidratima, bez proteina nema života, a masti su esencijalne za imunitet i hormonski status, ali i integritet svake ćelije. O mikroelementima da i ne govorimo – kako smanjimo unos hrane tako za čas možemo sebe da dovedemo u situaciju da ne unosimo dovoljno vitamina ili minerala.

Kako onda zdravo mršaviti a da sebe ne dovedemo u ovu situaciju?

Drugo, zdravlje, a pri tom i zdravo mršavljenje mora da ima i svoju psihičku komponentu. Nismo baš potpuno psihički zdravi ako ceo dan krickamo kupus i nadamo se pomeranju kazaljke na vagi u pravom smeru i zako dan za danom… Jo-jo efekat dijeta se i zasniva na „psihičkom pucanju“ kad ne možemo više (bre!) da grickamo taj kupus kad nam ispred nosa prolaze kojekakve Milke, Simke i Markize. Navalimo na sve što nam je bilo zabranjeno i za čas ne samo da smo ponovo elegantno popunjeni već pomalo i prepunjeni…

Dugoročna zdrava ishrana, prilagođena potrebama pojedinca,  osnova je zdravog mršavljenja.

Kada mršavimo mi moramo unositi sve što nam treba, iz pravih izvora, u pravo vreme, onako kako je našem telu (i duši) potrebno.

©DijeteZaMrsavljenje.info

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *