Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Za zdravlje važnija dobra kondicija od dobre linije!

Muškarci koji su fizički aktivni u četrdesetim i održavaju dobru kondiciju smanjuju rizik od SVIH bolesti za 30%. Ovo je u poređenju sa muškarcima koji se u četvrtoj i petoj deceniji ne bave fizičkim aktivnostima i prepuštaju “zubu vremena”.

Podatak je dobijen na osnovu dugoročnog istraživanja Univerziteta u Severnoj Karolini, SAD. Naime, tokom studije koja je trajala čak 11 godina muškarci koji su održavali dobru kondiciju imali su 28%

manji rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i smrti uzrokovane KVB.

Posebno dobra vest za vas koji ne samo da održavate, nego i poboljšavate svoju kondiciju – vama je rizik od KVB smanjen čak za 44%.

Body mass index (BMI – odnos visine i težine) imao je malo uticaja na rizik od KVB što je dobra vest za sve koji redovno treniraju ali gaje trbuščiće. Slično je sa gojaznošću i vežbanjem, u smislu da iako možda imate višak kg ali ste u dobroj fizičkoj formi, gojaznost neće toliko uticati na vaše zdravlje. Naravno ovo nikako nije poziv za fiestu krofni, ali treba imati na umu da je važnije biti u formi nego biti mršav!

Da bi kvantifikovali poboljšanje kondicije i smanjenje rizika od KVB istraživači su odredili da je poboljšanje kondicije za jedan metabolčki ekvivalent jednako povezano sa smanjenjem rizika za čak 15% od smrti i za čak 19% . Slično istraživanje rađeno je pregledom kartona oko 15000 muškaraca koji su bar dva puta u 28 godina (od 1974 do 2002.) bili kod lekara gde im je meren nivo fizičke spremnosti i osnovni biohemijski parametri. Na osnovu ovog istraživanja, šanse za oboljenje srce ili bubrega, infarkt ili šlog, jednom rečju KVB, povećaju vam sledeći parametri:

  • Smanjenje kondicije (aerobnog kapaciteta)
  • Pušenje
  • Visok krvi pritisak
  • Povišen nivo šećera u krvi
  • Pozitivna porodična anamneza na KVB.

I u ovoj studiji preseka jasno je dokazano da je poboljšanje kondicije odličan način da smanjite rizik od bolesti i to za čak 70%, a ako poboljšate kondiciju za čak 85%. Pokazano je da je visok BMI takođe uticao na učestalost KVB ali da se donekle mogao prevazići dobrom kondicijom (samo donekle). Muškarci u ovoj studiji su imali najveći rizik od oboljevanja od KVB ako im se pogoršavala kondicija i oko 2 puta su češće imali KVB ili čak smrt od ovih bolesti u poređenju sa muškarcima čiji je nivo fitnessa ostao isti ili se čak povećavao.

U zaključku možemo samo reći da je povećanje ili bar održavanje kondicije odličan način prevencije bolesti srca i krvnih sudova, čak i bez značajnijeg mršavljenja.

©DijeteZaMršavljenje.info

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *