Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zdrava dijeta

Ova dijeta zasnovana je na laganom i kontinuiranom gubljenju kilograma, pri čemu će u dnevnoj ishrane biti zastupljene sve namirnice iz pet osnovnih prehrambenih grupa. Dobre strane dijete jesu te što na ovaj način mršavite zdravo, izbegavajući vraćanje nepoželjnih kilograma po završetku dijete. Suština je u smanjivanju unosa kalorija na nedeljnom nivou za oko 3. 500 do 7. 000 kalorija, odnosno od 500 do 1. 000 kalorija mesečno.

Naravno, to ćete postići tako što ćete visokokaloričnu i hranu bogatu mastima zameniti hranom sa manjim brojem kalorija (voće, povrće, nerafinirani ugljeni hidrati) i uporedo intenzivirati fizičku aktivnost. Pet je osnovnih grupa namirnica koje moraju biti zastupljene na svakodnevnoj trpezi onih koji krenu sa ZDRAVOM DIJETOM.

Meso, riba i njihove alternativne namirnice

Meso, riba, jaja i zamenske namirnice poput pasulja i leće, sadrže proteine koji su nužni za rast i oporavak. Hrana bogata proteinima, posebno meso, bogat je izvor gvožđa, selena, cinka i vitamina B.

Kako biste postigli maksimalne efekte sa hrane treba ukloniti sve masnoće (kožicu sa piletine, mast sa mesa..), a dodavanje ulja jelima svesti na minimum. Takođe, ubacite dva riblja obroka nedeljno, pri čemu bi jedan obrok morala biti neka kvalitetnija riba bogata omega 3 masnim kiselinama (losos, sardina, pastrmka).

Ova vrsta manirnica trebala bi činiti trećinu ukupnog energetskog unosa. Važno je da birate nerafinirane namirnice koje su bogatije vlaknima. One će vas duže držati sitima i pomoći vam da zavarate osećaj gladi.

Voće i povrće

Voćem i povrćem telu obezbeđujemo dovoljne količine korisnih nutrijenata poput vitamina, minerala, ali i vode koja je veoma važna za normalno funkcionisanje organizma.

Trebali biste osigurati pet porcija voća i povrća dnevno. Porcija teži oko 80 g i uključuje sveže, kuvano, smrznuto i sušeno voće i povrće.

Mleko i mlečni proizvodi

Hrana poput sira, jogurta i mleka važan je izvor kalcijuma, ali i ostalih minerala i vitamina. Naravno, pošto vam je cilj da smršate važno je da birate one proizvode koji sadrže manje masti. Na dnevnoj osnovi potrebne su vam tri mlečne porcije – čaša mleka, jogurt, sir (komad veličine kutije šibica)

Slatkiši, grickalice

Slatkiši i grickalice su poznati po visokom sadržaju masnoća i šećera, pa ih naravno vi MORATE izbaciti iz ishrane. Zameniti ih namirnicama koje sadrže zdrave šećere, odnosno voćem, slatkim voćnim napicima, nezaslađenim čajem, a grickalice zameniti sušenim voćem.

So

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije više od polovine populacije u organizam unosi više od preporučene količine, a skoro dvostruko nego što je nam je zaista potrebno.

Dijetezamrsavljenje.info

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *