Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Dukanova dijeta

Dukanova dijeta ime je dobila po svom utemeljivaču, francuskom lekaru i nutricionisti Pjeru Dukanu. Dijeta, koja se bazira na konzumiranju visokoproteinskih namirnica, uz izbacivanje svih ugljenih hidrata, uključujući voće, skrobno povrće, mahunarke i integralne žitarice, postala je popularna po samom objavljivanju. Cilj ishrane koja je milionima Francuskinja donela dugo priželjkivane rezultate jeste uzimanje proteina iz izvora siromašnih masnoćama kao što su riba, živina kao i mlečni proizvodi sa malo masnoća.

Faza 1

Tokom prve faze konzumira se jedino proteinska hrana, uz izuzetak dodataka koji ne sadrže masnoće niti ugljene hidrate. Moguća je pojava lošeg daha i suvih usta, pa se savetuje da pijete što viđe vode. Kako dijeta, u zavisnosti od kilograma koje želite da izgubite, traje do deset dana, tokom prvih pet dana gubi se 3,5 do 5 kilograma.

Faza 2

U ovoj fazi dijete smenjuju se dani kada se jedu samo proteinski obroci sa danima kada možete dodati povrće. U ishranu se uvodi ono povrće koje ne sadrži skrob, kao što je zelena salata, spanać, celer, krastavac, paradajz, a što se tiče pripreme obroka dozvoljeni sirovi, pareni ili kuvani obroci.

Ova  faza se sprovodi dok se ne postigne željena težina, a obično se gubi oko 1 kilogram nedeljno.

Faza 3

Dijeta je i dalje koncipirana na proteinima i povrću, ali polako možete uvoditi još neke sitnice – voće, 2 kriške integralnog hleba dnevno. Jednom nedeljno na meni možete staviti i porciju ugljenih hidrata, na primer testeninu ili pirinač. Pri kraju faze koja traje i po nekoliko nedelja (obično četiri do pet), uvodi se jedan praznični obrok kada možete jesti šta god vam se sviđa, a kasnije možete dodati i još jedan.

Faza 4

U ovoj fazi se lagano vraćate na normalan režim ishrane, poštujući odrednice iz treće faze, uz obavezan jedan proteinski dan tokom nedelje kao u fazi 1.

Dukanova dijeta – šta jesti?

Nemasna teletina, nemasna šunka, zečetina, teletina, pileća džigerica, pileće belo meso, ćuretina, riba, plodovi mora, nemasni jogurt, nemasni sir, obrano mleko, belanca, tofu sir, seitan, zeleno povrće, luk, bilje i začini, senf, ovsene mekinje, kafa, čaj, dietetski soda napici…

Dijetezamrsavljenje.com

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *