Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ne dajte se praznicima!

Winter blues, holiday horror, sezonska depresija.. Ne brinite, dešava se – i drugi se goje tokom zimskih praznika… ali to ne mora biti vaša priča…

w

w4Proleće je daleko, a zima sve oštrija, manje ćete se kretati, a više jesti. A tu su naravno i nadolazeće (pro)slave.Ali možete vi to! Pobedićete statistiku i nećete se ugojiti tokom ovih praznika ili bar nećete nastaviti da se gojite (saosećamo sa ovom drugom opcijom). Najlakše je reći, rekli bi neki dok uživaju u tetkinim prženim krompirićima i štrudli sa makom. Drugi, fanatičniji, reći će vam jednostavno da grickaju list kiselog kupusa i piju kiselu vodu i poriču sva đavolska posla na slavama i drugim proslavama. Mi vam dajemo realne savete kako da i ovaj nalet bogatih trpeza prođe bez većih skandala.

1. Nastavite sa vežbanjem – nastavite da se krećete, pa makar i da šetate. Odvažite se da izađete napolje, dobro se obucite i jednostavno brzo hodajte. Naravno ne zaboravite na bazen i klizanje kao dolične alternative tegovima.

2. Ne zaboravite na voće i povrće – kad bacite pogled na slavski/božićni sto tražite povrće. Pa i nek bude w2grašak ili pasulj, a kupusa i turšijskih proizvoda će sigurno biti. I onda navalite, jer povrće ne samo da će dovesti do sitosti brže nego bilo koja druga vrsta hrane, nego će i smanjiti apsopciju masti koja nosi najviše poena (kalorija). Voće ćete ovih dana teško naći ali ono što nađete biće sjajno – narandža, mandarina i grejpfrut su odlične opcije i treba ih forsirati posebno u prepodnevnim satima.

w03. Kontrolišite rizik od izazova – konkretno ovo znači da pokušate koliko možete da izbegnete sučeljavanje sa privlačnom a nezdravom hranom. Ispraznite svoju kuću od slatkiša i kolača Ograničite unos loše hrane na jedan obrok na dan i ne nosite kući sa sobom ništa (pa ni grižu savesti).

4. Ne krećite od kuće gladni – smanjite šanse da vam oči budu gladne time što ćete napuniti želudac pre polaska na bilo kakvo slavlje. U ovu svrhu najbolje će služiti kombinacija povrća i mesa koja će vam popuniti želudac (a vi sami znate kako da lepo i zdravo spremite piletinu).

5. Dodatni saveti – u zavisnosti od prilike sledeći saveti će vam biti manje ili više korisni.w3

– držite da se dalje od apsolutno „ne nikako“ opcija – ne jedite poznato nezdravu hranu kao što je pržena hrana, majonez, masni sirevi; hleb smanjite na najmanju moguću meru;

– pazite na pića – mnogi od nas popiju više kalorija nego što pojedu; ako ste već navalili na klopu onda bar ostanite na kiseloj vodi; svakako treba izbegavati gazirana pića i koncentrisane voćne sokove;

– skoncetrišite se na druženje, a ne na hranu – iako su se slavlja svela na jedenje i prejedanje nije loša savet vratiti ih na stare vrednosti. Obnovite stara poznanstva, ispričajte se sa rođacima koje davno niste videli, upoznajte nove ljude. Iskoristite nadolazeće praznike i druženja ua baš to – praznovanje i druženje.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *