Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Saveti za „povrćomrsce“

Ima puno nas/vas koji smo zamrzeli brokoli i boraniju još u ranom detinjstvu, kupus jedemo samo u podvarku, šargarepu dajemo samo deci, a zelenu salatu zečevima.

v1

v1Hteli vi to ili ne povrće je važan, ako ne i najvažniji deo obroka. Povrće sadrže minerale i vitamine koje nas drže u životu i vlakna koja nas čine zdravim i vitkim. Jednostavno – nema dijete niti zdrave ishrane bez povrća!

Ali šta ćemo sa „povrćemrscima“? Kako naterati sebe/druge da povrće zaista uzimamo u bar preporučenim , a komali količinama koje se prepisuju u dijetama?

Dodajte povrće u hranu koju volite – ako testeninu onda u nju dodajte t3spanać, tikvice, brokoli, grašak. Prelijte sa malo pavlake i pesto sosa da zmaskirate ukus…

Napravite supu od povrća – kombinacija više vrsta povrća (šargarepe, zeleni, celera, krompira…) u dobro začinjenu supu obogatiće ukus i miris, a i mineralni sastav vaše supe.

l0Prelijte ih – ukusni a nsiko masni prelivi kao onaj od kiselog mleka ili majoneza bez jaja može vas ubediti da pojedete neko korenaste povrće kojem inače ne biste  ni primirisali.

Grilujte povrće – grilovane tikvice, patlidžan, šampinjoni mogu biti divno novo iskustvo jer šmek koji dobiju od roštilja može na trenutak prikriti ukus koji inače „ne mirišete“.

Dodajte sir vašem povrću – čudo šta malo sira može da učini za jednu salatu. Doadjte kockice fete ili nemasnog sira vašoj srpskoj salati, dodajte po koju maslinu i uživajte u savršenom obroku.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.